Full Electric: we komen langzaam op gang

Door onok op woensdag 11 oktober 2017 21:06 - Reacties (5)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 4.002

Inmiddels alweer anderhalf jaar geleden begon ik met 2 vrienden een Youtube serie over elektrisch rijden en duurzame energie. Dit is de 3e blog die ik schrijf over onze ervaringen.
Deel 1 vind je hier en deel 2 hier.

Op moment van schrijven hebben we 7 afleveringen gemaakt. En daarmee laat ik meteen zien dat ik vooral verkeerd ingeschat heb hoeveel tijd het kost om een goede video te maken. Terugkijkend op de eerste 18 maanden is dat eigenlijk toch wel de belangrijkste realisatie geweest. Verder ben ik eigenlijk best tevreden over de video's die we nu hebben gemaakt. Vergeet niet, we zijn eigenlijk allemaal amateurs, alleen Mark is afgestudeerd audiotechnicus. Hij zorgt er dan ook voor dat onze video's goed klinken, en vanaf de 3e aflevering hebben we ook goede microfoons. Het camerawerk doen Thijs en ik samen, Thijs en ik presenteren om-en-om of samen, en ik doe de montage. Thijs heeft verder best veel contacten vanwege zijn functie bij Elaad.nl. De montage gaat prima, maar ik ben er zoals gezegd wel veel tijd mee kwijt. Om er wat handiger in te worden, ben ik vandaag gestart met een account op Skillshare (<= deze link levert mij een gratis maand op, waarvoor dank ;) ). Daar vond ik allerlei courses over het maken van video's, zowel cameratips als editing.

Op de microfoons van Mark na gebruiken we alleen maar eenvoudige consumentenapparatuur: 2 Sony compactcamera's, een Gopro hero session 4, een Guardo (goedkope China actioncam) en soms zelfs onze telefoon. Verder hebben we wat van die zuignapjes gekocht (zodat we de camera's in de auto kunnen ophangen), hebben we 2 eenvoudige camera statieven, en Thijs heeft recentelijk ook een camera drone gekocht. De eerste beelden daarvan zie je in de laatste aflevering (de Renault Zoe). Daar gaan we nog wel meer mee doen, maar Thijs heeft nog niet zoveel vlieguurtjes, dus die moet ook nog ff oefenen ;)

Hoe loopt het met de views? Het loopt nog niet echt storm, maar de eerste 5000 zijn binnen. Het ligt bij ons heel duidelijk aan het gebrek aan content. Ik vind het niet zo erg, we doen het vooral voor de lol en in de tijd die we over hebben. Gezien de baby-boom die momenteel in onze vriendengroep gaande is, verwacht ik voorlopig geen toename in het aantal video's. Wel denken we nog steeds na over een soort nieuws-bulletin. Zeker gezien de enorme toename aan EV-nieuws tegenwoordig is dit onze grootste kanshebber. Verder focussen we eigenlijk helemaal niet zo op de views, we vinden het maken van kwalitatief goede content veel belangrijker.

In de zomer hebben we voor het eerst 2 video's gemaakt op 1 dag. Hier hebben we een boel van geleerd, en ook dit hadden we toch weer flink onderschat. We hadden gedacht aan extra geheugenkaartjes en powerbanks, maar toch ging het bijna mis. Uiteindelijk ben ik wel heel erg tevreden over het resultaat van deze video's: de Volkswagen E-Up en de Huyndai Ionic Electric.

In de laatste aflevering bespreken we de Renault Zoe:De meeste reacties die we krijgen zijn erg positief. Kritiek is er ook, maar meestal is het wel gezonde, opbouwende kritiek waar we iets mee kunnen. Zo kregen we te horen dat de Renault Zoe video wel erg op een verkooppraatje leek. Tja, is wat voor te zeggen. Was niet de bedoeling, gaan we de volgende keer op letten. Verder wil ik graag onze intro een keer opfrissen, een gimbal kopen (ja, ik las de tweakers review en ik dacht: hebb0n!) en gaan we meer shots van de auto's maken ipv. onszelf. Ook moet onze content wat pittiger worden: wat meer humor, maar ook wat meer kritiek. Tips zijn welkom, en zoals altijd, vergeet niet braaf te abonneren ;)

FullElectric: Een jaar verder

Door onok op dinsdag 9 mei 2017 14:03 - Reacties (21)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 5.360

Het is inmiddels een jaar geleden dat ik een blogpost schreef over mijn idee om een Youtube serie te beginnen over elektrisch rijden en duurzame energie. Vol enthousiasme ging ik aan de slag met de eerste paar afleveringen.

Inmiddels is er een hoop gebeurd en zijn er ook wel wat tegenslagen geweest, maar hoog tijd in elk geval voor een nieuwe blog.

De eerste aflevering was een redelijk succes en is op dit moment nog steeds de meest bekeken aflevering. Maar met ca 1600 views (youtube+facebook) is het nog niet bepaalt viral te noemen. We hebben dus nog een lange weg te gaan.

Op de eerste aflevering kreeg ik een heleboel leuke reacties. Er zaten ook mensen tussen die met goede tips en ideeën kwamen, en mensen die ergens mee wilde helpen. En last but not least bood een goede vriend van mij zijn kennis en kunde aan om de audioafwerking van de video's te gaan doen. Daardoor konden we ook ineens gebruik maken van professionele audio apparatuur. Nice! Ons team was gegroeid naar 3 man.

Intussen had ik ook al een domeinnaam geregistreerd. Een echte website hebben we verder niet, de url fullelectric.nl leid gewoon direct naar het Youtube kanaal waar alle afleveringen staan.

In de 2e aflevering maakte Thijs een ritje in een Nissan Leaf met een collega. De aflevering komt ietwat saai uit de bus, het geluid is wat minder (hier hadden we nog geen microfoon gebruikt) maar verder is het wel een informatieve aflevering.

Daarna hebben we een item gemaakt over de Windcentrale. Er ging helaas nogal wat mis tijdens het filmen (dingen vergeten, verkeerde camera instellingen en nog meer amateuristische ellende), waardoor ik er uiteindelijk voor gekozen heb om de aflevering voorlopig te schrappen. Zonde, want inhoudelijk was het best interessant, en de mensen van de Windcentrale waren erg tof. Ik ben dan ook van plan om nog een nieuwe poging te doen.

Voor de 3e aflevering zijn we op bezoek gegaan bij Solar team Eindhoven. Het is uiteindelijk best een interessant filmpje geworden, maar inhoudelijk konden we niet zoveel laten zien. Over de nieuwe auto konden ze nog niks zeggen, Stella Lux was net onderweg naar de VS, en in Stella mochten we niet eens zitten, laat staan een ritje maken. Ik was stiekem best een beetje teleurgesteld, maarja, onze timing was gewoon slecht. Maar, ook hier gaan we vast nog wel een keer terug, de world Solar Challenge staat immers weer voor de deur (oktober) en in juli gaan ze de nieuwe auto laten zien.

Inmiddels waren we alweer aan het eind van 2016. Ik had gehoopt in het eerste jaar zo'n 10 filmpjes te kunnen maken, maar we hebben alle drie een druk leven met fulltime baan en partners die ook aandacht willen. Het kost ook wat meer tijd om een mooi filmpje te maken dan ik vooraf dacht, ondanks dat ik al wel wat ervaring had met het maken van filmpjes.

Een paar weken geleden hebben we de 4e aflevering opgenomen, en begin deze week is die online gegaan. Thijs heeft op z'n werk een Chinese BYD E6 staan die gebruikt wordt als test auto. Het was een perfecte kandidaat voor een leuk item. De auto kreeg echter al snel kuren onderweg, zo erg dat we stil kwamen te vallen :P Na een paar keer herstarten en het uitzetten van de airco konden we weer verder, en hebben we het serieuze gedeelte van de review hervat, maar het levert wel leuke beelden op. Dit is precies wat ik zocht, want na de eerste drie afleveringen vond ik dat onze serie wel wat luchtiger mocht en iets meer humor kon gebruiken. Geluk bij een ongeluk dus. Achteraf bleek een te lage spanning op de 12-volts accu het probleem te zijn, en inmiddels loopt de BYD weer als een zonnetje.We hebben nu dus 4 video's online staan. maar met slechts 53 subscribers en 2k views totaal loopt het nog niet bepaald storm. Maar, het begin is er. Vooral de laatste aflevering ben ik erg tevreden over, hij loopt lekker, is informatief, grappig en zit technisch goed in elkaar.

Het gebrek aan views komt denk ik voornamelijk door het gebrek aan "buzz" en content. We doen te lang over het maken van nieuwe filmpjes om echt een publiek op te bouwen. Hier gaan we dus nog wat mee doen. Ik zit bijvoorbeeld te denken aan het doen van nieuws updates. Die zijn wat makkelijker te doen (technisch), zodat ik ze sneller online kan gooien. Ideeën zijn welkom!

Voor de toekomst hebben we nog een ritje in een Renault Zoe op de planning staan, de Tesla Model X komt natuurlijk nog aan bod en verder doen we onze uiterste best om een review te maken van de Opel Amera-E, voordat deze breed verkrijgbaar is. Mochten er mensen zijn die ons kunnen helpen met dit laatste, neem dan vooral contact met mij op, ik ben je eeuwig dankbaar. En onder het mom van durf te vragen: We zijn ook nog steeds op zoek naar iemand die het aandurft om zijn Tesla model S (of X) aan ons uit te lenen voor een dag, zodat we daar een lange road trip (1000+ km) in 1 dag mee kunnen filmen.

Vergeet niet braaf te abonneren als je onze video's leuk vind ;)

FullElectric: over elektrisch rijden en duurzame energie

Door onok op woensdag 11 mei 2016 11:35 - Reacties (31)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 3.769

Al een maandje of 3 loop ik met het idee in mijn hoofd om een blog of videoblog te starten over elektrisch rijden en duurzame energie. Dat komt voort uit een paar zaken.

Ten eerste erger ik me steeds vaker aan reacties op internet (ook hier op Tweakers) op berichten over elektrische auto's, en duurzame energie. Ik zie veel onwetendheid. Mensen die nog steeds denken dat een batterij na 100 laadcycli stuk is. Of mensen die denken dat een windmolen meer energie kost om te maken dan dat deze in zijn hele leven terugverdient (werkelijke energetische terugverdientijd is 3 tot 6 maanden). Ik wil meer mensen duidelijk maken dat duurzame energie en elektrisch rijden de toekomst is, want het kwartje is bij veel mensen nog niet gevallen.

Ook ben ik geïnspireerd geraakt door een kanaal op Youtube: Fully Charged. Dit is een Youtube show gemaakt door de Britse presentator Robert Llewellyn (aanrader). In dit kanaal worden elektrische auto's gereviewd, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar diverse onderwerpen over duurzame energie. Het kanaal is leuk en informatief, maar wel heel erg gericht op de Britse markt. Nadat ik het kanaal al een tijdje volgde, dacht ik: dit kan ik ook. Maar ik moest wel nog steeds een drempel over. Hoe begin ik? Ook ontbraken de nodige contacten.

Ik ben de knoop gaan doorhakken op het moment dat de eerste ideeën voor afleveringen begonnen te komen. Bij mij op het werk was net een nieuwe CEO aangesteld, en vanaf dag 1 raakten we al in gesprek. Waarom? Hij had net een Tesla model S besteld. Hij zag hoe enthousiast ik was, en beloofde een ritje met me te maken. Toen ontstond bij mij het idee om hem te interviewen en daar een filmpje van te maken. Het idee voor de eerste aflevering was geboren.

Ik stuurde een mailtje naar een goede vriend van mij, Thijs van Wijk. Hij werkt bij ELaadNL. Elaad is een organisatie die werkt aan het aansluiten van laadpalen in Nederland. Ook fungeert ElaadNL als kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Thijs heeft via zijn werk de nodige contacten die nodig zijn om de serie op te zetten zoals ik deze voor ogen heb. Hij reageerde enthousiast op mijn ideeën, we spraken meteen af en zo is het begonnen.

Ik vroeg ook onze CEO Haico of hij zin had om mee te werken aan de eerste aflevering. Ook hij reageerde enthousiast, en nu inmiddels 3 weken terug hebben we de opnames gemaakt.

Met gepaste trots introduceer ik u de eerste aflevering van FullElectric :)In de 2e aflevering gaat Thijs een ritje maken in een Nissan Leaf.

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, op en aanmerkingen zijn van harte welkom, zodat we onze video's kunnen verbeteren. Het eerste wat me zelf opviel is dat we microfoons moeten gaan aanschaffen :)

Vergeet niet braaf te abonneren als je de video leuk vind :)

Poster met led verlichting

Door onok op zaterdag 16 april 2016 21:58 - Reacties (11)
Categorie: Domotica en Home-cinema, Views: 4.883

Die-hard tweakbloggers kennen vast het de blog van Roy Korpel. Deze photoshop wizzard post af en toe time lapse filmpjes van de meest briljante foto manipulaties en animaties. Een paar maanden geleden poste hij deze: een prachtige scene van een space shuttle die klaarstaat voor lancering op Cape Canaveral, maar de lancering is nooit doorgegaan door een niet nader gespecificeerde apocalyptische ramp.

Ik was als liefhebber van Nasa en ruimtevaart erg onder de indruk, en vroeg Roy of ik een poster kon bestellen. Dit was geen probleem en een weekje later had ik een mooie, 100x70 cm poster in huis. Ik beloofde Roy een foto zodra ik m had hangen. Ik bedacht me echter dat ik niet echt nagedacht had over een ophang systeem, en door druk druk druk (je kent het wel) bleef de poster een tijdje opgerold in de doos liggen.

Ik had de doos wel express in het zicht laten liggen, om te voorkomen dat ik m helemaal zou vergeten :P Door wat inspiratie op Youtube kreeg ik het idee om de poster op een paneel te maken met led verlichting er omheen.

Vandaag ben ik aan de slag gegaan, en het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf :)

Stukkie hout met poster
Led strip erop geplakt
Led strip
Poster aan muur, met flits
Poster aan muur, zonder flits
Overzicht, keuken, ledstrip uit
Overzicht keuken, ledstrip aan

Nogmaals bedankt Roy voor de mooie poster :)

De verlichting kan ik overigens met wifi schakelen, hiervoor heb ik Quinled gebruikt van Quindor, ook een mede-tweaker die net als ik graag met domotica knutselt. Hij is af en toe actief in het Grote ESP topic en heeft daar zijn ontwerp gepresenteerd en verfijnt.
Echt een echt Tweakers-united projectje dus ;)

Hij komt: De Tesla Model 3

Door onok op donderdag 24 maart 2016 21:13 - Reacties (27)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 8.198

Nog 1 weekje wachten en dan is het eindelijk zover: Tesla Motors zal de Model 3 officieel aankondigen op 31 maart. De harten van Tesla fans, die van mij inclusief, zijn harder gaan kloppen en wachten in grote spanning af. De Tesla model 3 zou wel eens een grote revolutie kunnen gaan veroorzaken in de auto-industrie. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk. Ook ga ik in op mijn verwachtingen voor volgende week.

Een beetje geschiedenis, omdat het kan

We gaan even terug in de tijd. Het is 2004 als Elon Musk een groot deel van zijn fortuin (dat hij had verdient met de verkoop van Paypal aan E-bay) investeert in het 1 jaar jonge Tesla Motors. Als snel wordt Tesla wereldnieuws door de aankondigingen van de Tesla Roadster: een volledig elektrische sportauto met een bereik van meer dan 400 kilometer. Ongeëvenaard, zelfs nu nog, als je de nieuwere Tesla modellen buiten beschouwing laat.

Het gaat niet zonder horten en stoten, in de beginjaren staat Tesla een aantal maal aan de rand van faillissement. Maar Musk zet door. De roadster krijgt veel lovende reviews en verkoopt redelijk goed. Maar de roadster is wel een peperdure auto die maar bij weinig mensen in het vizier ligt. Elon Musk heeft al in die tijd zijn grote plan voor Tesla uitgelegd. Beginnen met een dure auto voor een kleine markt, en daarna een steeds goedkopere auto uitbrengen voor een grotere markt. Een soort pyramidespel, maar and anders :P In een plaatje getekend ziet dat er ongeveer zo uit:

http://28oa9i1t08037ue3m1l0i861.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/06/pyramid2.png

Het wijkt al een beetje af van de werkelijkheid: De vorig jaar gelanceerde Model X staat er immers niet op. Deze moet je in dezelfde categorie plaatsen als de Model S. En ik denk dat Tesla er na de model 3 ook nog niet is: een prijs van 35k maakt een auto immers nog lang niet "mass market". Ik denk dus zelf dat je er nog een laagje onder moet denken. Maar dat is speculatie. Het businessmodel klopt wel: de opbrengsten van de dure auto's worden geïnvesteerd zodat de goedkope - voor middenklasse bereikbare - elektrische auto een realiteit wordt. Die investeringen gaan voor het grootste gedeelte naar de "Gigafactory", een enorme batterijenfabriek die momenteel gebouwd wordt in de VS. Over dit gevaarte alleen al kan ik een artikel vol lullen, maar dat zal ik je voor nu besparen ;) 1 mooi cijfertje wil ik je niet onthouden: Als deze fabriek zijn volledige productiecapaciteit heeft bereikt (naar verwachting ergens in 2020), zal de wereldwijde productiecapaciteit voor lithium-ion batterijen verdubbeld zijn.

De model S werd in 2009 aangekondigd en was vanaf 2012 te koop. En vanaf dat moment gaat het hard. De model S auto's gaan als warme broodjes over de toonbank. Wereldwijd is de 100.000 grens al een paar maanden gepasseerd, en in Nederland rijden er op dit moment bijna 5000. Dit klinkt niet veel, maar vergis je niet: De Model S is een premium sedan. Een luxe bak voor managers en CEO's. In zijn klasse is het de beste verkopende auto.
De verwachting voor de Model X is niet heel anders.

De Model 3

En dan nu, 31 maart 2016, gaat Elon Musk aan de wereld laten zien hoe de auto-industrie op zijn kop gezet gaat worden. Tenminste, dat hoop ik ;) Er is sinds de allereerste vooraankondiging in 2014 veel gespeculeerd over de Model 3, maar feiten zijn er maar weinig. Er staan genoeg plaatjes op internet, maar dit is allemaal speculatie. Dit zijn de feiten:
  • De model 3 gaat 35.000 dollar kosten, exact de helft van de Model S. Dit is meermaals bevestigd door Elon Musk (ook recentelijk nog). Dit is natuurlijk wel de instapprijs, maar hetzelfde geld voor de Model S (De duurste Model S die je op de site bij elkaar kan klikken kost ongeveer 140k).
  • De model 3 wordt een iets kleinere auto dan de model S (20% kleiner is wel eens genoemd). Elon Musk maakt vaak de vergelijking met een Audi A4 of BMW 3 serie. (waarbij de Model S naast een Audi A8 geplaatst wordt)
  • productie start eind 2017 (al kan dit natuurlijk uitlopen, sterker nog, ik ga er vanuit, aangezien hetzelfde bij alle andere modellen is gebeurd)
En that's it. De rest is speculatie.

Het is niet eens 100% zeker dat het een sedan wordt, het zou in theorie best wel eens een hatchback kunnen zijn. De kans is erg klein, voornamelijk omdat de Amerikanen daar niet van houden, maar Elon Musk heeft wel eens in een interview gezegd dat ze best wel eens iets geks/anders zouden kunnen gaan doen met het ontwerp, dus uitgesloten is het niet. De verwachting is echter sterk dat het "gewoon" een sedan wordt met een ontwerp die gebaseerd is op de Model S.

Performance, batterij en range
Hier kun je op basis van de prijs best goede schattingen van doen.
De verwachting is dat de Model 3 een batterij van rond 50kwh krijgt, en een daarbij horende range van 300 tot 350 kilometer. Dit is een stuk minder dan de model S, maar lang niet 2 maal zo weinig. Dit komt door de Gigafactory: de prijs voor batterijen zou hierdoor behoorlijk dalen (genoemde percentages lopen sterk uiteen, van 20 tot 100% goedkoper, maar merken gaan we het sowieso).
Op gebied van performance moet natuurlijk wel worden bespaard, anders kom je nooit aan de lagere prijs. Ik verwacht een 0-100 tijd van rond de 6-7 sec, en een topsnelheid van 180km/h. Dit is waar ik zelf een beetje op reken, het is vooral gokwerk op basis van ervaringen en Tesla-kennis.

Superchargers
Voor alle Tesla eigenaren is het gebruik van het wereldwijde supercharger netwerk gratis. En dit zal voor altijd zo blijven (meerdere malen bevestigd). Maar geld dit ook voor model 3 eigenaren? Dit is niet helemaal zeker, omdat het nooit expliciet genoemd is. Ik verwacht het echter wel, omdat het juist van van de grote USP's is van Tesla. Ik zou het heel erg balen vinden als dit niet zo zou zijn.

Autopilot?
De autopilot van de Tesla Model S is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Maar komt deze feature ook naar de goedkopere Model 3? Mijn eerste verwachtingen waren van niet, totdat Elon Musk in een recent interview heeft aangegeven dat de Model 3 vol zou zitten met "nieuwe technologie". Een beetje vaag natuurlijk. Ik verwacht persoonlijk dat de autopilot wel als optie komt, maar niet standaard.

Interieur
Dan het interieur. Dat is flink gokken momenteel. Tesla heeft zich tot nu toe altijd neergezet als "premium brand", dus het zal echt geen plastic bende zijn. De grote vraag is een beetje: wat voor scherm krijgt de model 3? Ik verwacht zelf eigenlijk wel dat een groot touchscreen weer standaard is, net zoals bij de model S. Dat denk ik omdat een touchscreen eigenlijk helemaal niet zo duur is tegenwoordig, en het scherm in de Model S is erg succesvol en in trek. Een ander groot USP van Tesla dus. Het zal misschien niet 17" zijn, maar een 12" of groter touchscreen verwacht ik zeker.

Meer "Smart"
Verder zullen de wat luxere opties van de model S niet aanwezig zijn, of slechts als optie. Denk aan het panorama schuifdak, leren bekleding, verwarmde stoelen, dat soort dingen. Ook verwacht ik "bioweapon defence mode" van de Model X eigenlijk niet terug in de Model 3. Ook ga ik er niet vanuit dat de model 3 automatisch openende deuren krijgt, zoals bij de Model X. Wat ik wel verwacht is meer "smart", dus bediening met app, keyless entry en integratie met home domotica systemen. Standaard internetverbinding? Moeilijk in te schatten, mogelijk alleen als optie. Als het er in zit zal het 4G zijn en geen 3G. Wifi zal er vrijwel zeker in zitten. Zo kun je, als je voor huis geparkeerd staat, je auto bedienen en muziek van je thuisnetwerk halen.

Dit zijn een beetje mijn verwachtingen voor de Model 3. De kans is helaas groot dat ze volgende week echter lang niet alles uit de doeken doen.

Nog een weekje...
31 maart is het dan ze ver. Voor ons is het trouwens dan al 1 april; het event begint namelijk om 20.30 lokale tijd. Helaas slapen wij dan, in Nederland is het dan 04:30. Ik ben een groot Tesla fan, maar vroeg opstaan is niet zo mijn ding. Maar we zullen zien :P

Wat kunnen we eigenlijk verwachten?
De verwachting is klein dat Tesla al een prototype laat zien, maar we kunnen hopen. Plaatjes van hoe de auto er uit gaat zien zullen er zeker zijn. Buiten dat is het helemaal niet zeker dat alle details en specs al gedeeld worden. Ze zullen voornamelijk focussen op de lage prijs, de range en andere USP's.

Zijn er trouwens veel Tesla fen-bois onder de Tweakers? Wat zijn jouw verwachtingen? Deel het in de comments :)

Bronnen:
https://forums.teslamotors.com/forum/forums/tesla-timeline-0
https://www.youtube.com/channel/UCfCun4NKxp4zDDc2aBAkqDQ
http://waitbutwhy.com/201...ill-change-your-life.html
http://www.rvo.nl/onderwe...n/stand-van-zaken/cijfers