Official 7" Raspberry pi display unboxing en mini-review

Door onok op dinsdag 22 september 2015 17:42 - Reacties (9)
Categorie: Domotica en Home-cinema, Views: 5.433

Voor een domotica project heb ik recentelijk de nieuwe Raspberry pi display gekocht.

(zie nieuws: Raspberry Pi krijgt officieel 7"-touchscreen)

Ik ben nog wel van plan om een uitgebreider over het project te bloggen, maar nu nu houd ik het even kort en puur over het scherm zelf.

Het bestelling ging vrij gemakkelijk, ik heb dit gedaan bij Swag, de winkel die in het originele Raspberry pi artikel stond. Het is een Engelse winkel, en na het afrekenen van 52 pond incl. verzenden (75 euro), duurde het ongeveer een week voordat ik het scherm in huis had.

De inhoud van de doos is als volgt:

http://static.tweakers.net/ext/f/GB1uGeyr5O5kFJtG8hxtcm4e/medium.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/vZKna2rEFUQKI21SoMzCDw2L/medium.jpg

Het scherm aansluiten was peanuts, als je deze build instructies volgt:
https://cdn.shopify.com/s....jpg?14903340043104331728

Als alles in elkaar zit, heb je dit:

http://static.tweakers.net/ext/f/xNVRaO9xsIYx7CqpxzEYCOTX/medium.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/VxlMfTrSzWvjdcy2mFsK4IQw/medium.jpg

Een van de voordelen van dit scherm t.o.z. van bestaande displays voor de Pi is dat dit scherm op 5 volt en dus zonder losse voeding werkt, en dat de drivers included zijn in raspbian. Even een update draaien van het systeem is voldoende om het touch gedeelde van het scherm aan de praat te krijgen, en het display zelf werkte al meteen vanaf de eerste boot.

In eerste instantie was ik niet echt onder de indruk van de kijkhoeken van het scherm, maar een korte search leerde mij dat het beeld in eerste instantie op z'n kop zit. Na een firmware update is het scherm omgedraaid. De kijkhoek van beneden naar boven is blijkbaar beter dan van boven naar beneden (ofzo :+) want de kijkhoeken zijn nu prima. Ook ben ik wel te spreken over de helderheid en kleuren van het scherm. De resolutie (800x480) is natuurlijk niet zo heel hoog, maar het viel me eigenlijk behoorlijk mee hoe weinig je daar van merkt. Bij mij hangt het scherm inmiddels al aan de muur, en ik moet zeggen dat het er erg goed uit ziet.

De helderheid van het scherm is op dit moment nog niet in te stellen, maar er is hiervoor een driver update beloofd. Als die klaar is, kan ik zelf softwarematig de helderheid aanpassen (bijvoorbeeld in combinatie met een lichtsensor, motion sensor, etc)

Het stroomverbruik is ook prima, de hele setup (dus incl. Pi en, in mijn geval een temp. sensor en relay) verbruikt 5 Watt. Ik heb het scherm gewoon via 2 gpio pinnen van stroom voorzien, maar ook voeding dmv. micro usb is mogelijk.

Al met al ben ik tot nu toe erg tevreden :)

Volgende: Hij komt: De Tesla Model 3 03-'16 Hij komt: De Tesla Model 3
Volgende: Oude LAN-party video's 08-'15 Oude LAN-party video's

Reacties


Door Tweakers user TommieW, dinsdag 22 september 2015 20:24

Ik vind het toch jammer dat het scherm zo verschrikkelijk duur is. Voor §10 zou het wel leuk zijn om mee te spelen, maar 75 euro vind ik toch een beetje te duur. :/

Door Tweakers user TheLion01, dinsdag 22 september 2015 21:42

Leuke blog! :D Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het scherm er uit ziet aan je muur en hoe je de Pi hebt weggewerkt. :P Zou je een foto er van kunnen maken?

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 22 september 2015 21:45

Ik vind het scherm vooral veel en veel te duur tov de simpele Adafruit klonen uit China (of zelfs de originele Adafruit schermpjes.

Door Tweakers user onok, dinsdag 22 september 2015 22:05

De China clones zijn idd wel wat goedkoper, maar zoveel scheelt het nou ook weer niet. 49 doller is inmiddels ook al 48 euro helaas. Je moet er wat meer voor klooien. Ik vond het de moeite niet waard, dit scherm is ietsje meer plug en play, en das ook wat waard ;)
Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik me wel een klein beetje vergist had in de stand van de euro t.o.z. vd pond :P

@TheLion: De muur foto's houd ik nog even voor me, maar ik kan alvast verklappen dat ik nog geen mooie en ook zeker geen definitieve muurmontage heb. Op dit moment zit het met wat beugeltjes enzo van de gamma vast. Wel stevig, maar nog niet mooi genoeg voor lange termijn.

Door Tweakers user The Lord, woensdag 23 september 2015 09:48

Hmmm, RPi 2 + SD + voeding + 7" touchscreen is dan behoorlijk aan de prijs.

Het verschil met bijvoorbeeld een Pipo X8 is niet zo groot meer terwijl dat iets meer CPU en GPU kracht oplevert.

Door Tweakers user Xudonax, woensdag 23 september 2015 10:12

De RPi pas ook omgekeerd netjes op het scherm he ;) En voor zover ik weet is dat ook supported. Maakt het geheel weer net even wat compacter.

Door Tweakers user onok, woensdag 23 september 2015 10:30

Dat klopt, maar dan kun je niet meer bij de gpio pinnen.

Door Tweakers user Xudonax, woensdag 23 september 2015 14:54

Daar prik je dan toch gewoon een PATA stekker op :P Iets minder mooi, akkoord, maar net zo functioneel ^_^

Door Tweakers user onok, woensdag 23 september 2015 16:27

Past net niet, schijnt. Dan moet je net iets hogere risers (die hoge schroefjes) hebben, dan past het wel.

Reageren is niet meer mogelijk