Hij komt: De Tesla Model 3

Door onok op donderdag 24 maart 2016 21:13 - Reacties (27)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 7.877

Nog 1 weekje wachten en dan is het eindelijk zover: Tesla Motors zal de Model 3 officieel aankondigen op 31 maart. De harten van Tesla fans, die van mij inclusief, zijn harder gaan kloppen en wachten in grote spanning af. De Tesla model 3 zou wel eens een grote revolutie kunnen gaan veroorzaken in de auto-industrie. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk. Ook ga ik in op mijn verwachtingen voor volgende week.

Een beetje geschiedenis, omdat het kan

We gaan even terug in de tijd. Het is 2004 als Elon Musk een groot deel van zijn fortuin (dat hij had verdient met de verkoop van Paypal aan E-bay) investeert in het 1 jaar jonge Tesla Motors. Als snel wordt Tesla wereldnieuws door de aankondigingen van de Tesla Roadster: een volledig elektrische sportauto met een bereik van meer dan 400 kilometer. OngeŽvenaard, zelfs nu nog, als je de nieuwere Tesla modellen buiten beschouwing laat.

Het gaat niet zonder horten en stoten, in de beginjaren staat Tesla een aantal maal aan de rand van faillissement. Maar Musk zet door. De roadster krijgt veel lovende reviews en verkoopt redelijk goed. Maar de roadster is wel een peperdure auto die maar bij weinig mensen in het vizier ligt. Elon Musk heeft al in die tijd zijn grote plan voor Tesla uitgelegd. Beginnen met een dure auto voor een kleine markt, en daarna een steeds goedkopere auto uitbrengen voor een grotere markt. Een soort pyramidespel, maar and anders :P In een plaatje getekend ziet dat er ongeveer zo uit:

http://28oa9i1t08037ue3m1l0i861.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/06/pyramid2.png

Het wijkt al een beetje af van de werkelijkheid: De vorig jaar gelanceerde Model X staat er immers niet op. Deze moet je in dezelfde categorie plaatsen als de Model S. En ik denk dat Tesla er na de model 3 ook nog niet is: een prijs van 35k maakt een auto immers nog lang niet "mass market". Ik denk dus zelf dat je er nog een laagje onder moet denken. Maar dat is speculatie. Het businessmodel klopt wel: de opbrengsten van de dure auto's worden geÔnvesteerd zodat de goedkope - voor middenklasse bereikbare - elektrische auto een realiteit wordt. Die investeringen gaan voor het grootste gedeelte naar de "Gigafactory", een enorme batterijenfabriek die momenteel gebouwd wordt in de VS. Over dit gevaarte alleen al kan ik een artikel vol lullen, maar dat zal ik je voor nu besparen ;) 1 mooi cijfertje wil ik je niet onthouden: Als deze fabriek zijn volledige productiecapaciteit heeft bereikt (naar verwachting ergens in 2020), zal de wereldwijde productiecapaciteit voor lithium-ion batterijen verdubbeld zijn.

De model S werd in 2009 aangekondigd en was vanaf 2012 te koop. En vanaf dat moment gaat het hard. De model S auto's gaan als warme broodjes over de toonbank. Wereldwijd is de 100.000 grens al een paar maanden gepasseerd, en in Nederland rijden er op dit moment bijna 5000. Dit klinkt niet veel, maar vergis je niet: De Model S is een premium sedan. Een luxe bak voor managers en CEO's. In zijn klasse is het de beste verkopende auto.
De verwachting voor de Model X is niet heel anders.

De Model 3

En dan nu, 31 maart 2016, gaat Elon Musk aan de wereld laten zien hoe de auto-industrie op zijn kop gezet gaat worden. Tenminste, dat hoop ik ;) Er is sinds de allereerste vooraankondiging in 2014 veel gespeculeerd over de Model 3, maar feiten zijn er maar weinig. Er staan genoeg plaatjes op internet, maar dit is allemaal speculatie. Dit zijn de feiten:
  • De model 3 gaat 35.000 dollar kosten, exact de helft van de Model S. Dit is meermaals bevestigd door Elon Musk (ook recentelijk nog). Dit is natuurlijk wel de instapprijs, maar hetzelfde geld voor de Model S (De duurste Model S die je op de site bij elkaar kan klikken kost ongeveer 140k).
  • De model 3 wordt een iets kleinere auto dan de model S (20% kleiner is wel eens genoemd). Elon Musk maakt vaak de vergelijking met een Audi A4 of BMW 3 serie. (waarbij de Model S naast een Audi A8 geplaatst wordt)
  • productie start eind 2017 (al kan dit natuurlijk uitlopen, sterker nog, ik ga er vanuit, aangezien hetzelfde bij alle andere modellen is gebeurd)
En that's it. De rest is speculatie.

Het is niet eens 100% zeker dat het een sedan wordt, het zou in theorie best wel eens een hatchback kunnen zijn. De kans is erg klein, voornamelijk omdat de Amerikanen daar niet van houden, maar Elon Musk heeft wel eens in een interview gezegd dat ze best wel eens iets geks/anders zouden kunnen gaan doen met het ontwerp, dus uitgesloten is het niet. De verwachting is echter sterk dat het "gewoon" een sedan wordt met een ontwerp die gebaseerd is op de Model S.

Performance, batterij en range
Hier kun je op basis van de prijs best goede schattingen van doen.
De verwachting is dat de Model 3 een batterij van rond 50kwh krijgt, en een daarbij horende range van 300 tot 350 kilometer. Dit is een stuk minder dan de model S, maar lang niet 2 maal zo weinig. Dit komt door de Gigafactory: de prijs voor batterijen zou hierdoor behoorlijk dalen (genoemde percentages lopen sterk uiteen, van 20 tot 100% goedkoper, maar merken gaan we het sowieso).
Op gebied van performance moet natuurlijk wel worden bespaard, anders kom je nooit aan de lagere prijs. Ik verwacht een 0-100 tijd van rond de 6-7 sec, en een topsnelheid van 180km/h. Dit is waar ik zelf een beetje op reken, het is vooral gokwerk op basis van ervaringen en Tesla-kennis.

Superchargers
Voor alle Tesla eigenaren is het gebruik van het wereldwijde supercharger netwerk gratis. En dit zal voor altijd zo blijven (meerdere malen bevestigd). Maar geld dit ook voor model 3 eigenaren? Dit is niet helemaal zeker, omdat het nooit expliciet genoemd is. Ik verwacht het echter wel, omdat het juist van van de grote USP's is van Tesla. Ik zou het heel erg balen vinden als dit niet zo zou zijn.

Autopilot?
De autopilot van de Tesla Model S is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Maar komt deze feature ook naar de goedkopere Model 3? Mijn eerste verwachtingen waren van niet, totdat Elon Musk in een recent interview heeft aangegeven dat de Model 3 vol zou zitten met "nieuwe technologie". Een beetje vaag natuurlijk. Ik verwacht persoonlijk dat de autopilot wel als optie komt, maar niet standaard.

Interieur
Dan het interieur. Dat is flink gokken momenteel. Tesla heeft zich tot nu toe altijd neergezet als "premium brand", dus het zal echt geen plastic bende zijn. De grote vraag is een beetje: wat voor scherm krijgt de model 3? Ik verwacht zelf eigenlijk wel dat een groot touchscreen weer standaard is, net zoals bij de model S. Dat denk ik omdat een touchscreen eigenlijk helemaal niet zo duur is tegenwoordig, en het scherm in de Model S is erg succesvol en in trek. Een ander groot USP van Tesla dus. Het zal misschien niet 17" zijn, maar een 12" of groter touchscreen verwacht ik zeker.

Meer "Smart"
Verder zullen de wat luxere opties van de model S niet aanwezig zijn, of slechts als optie. Denk aan het panorama schuifdak, leren bekleding, verwarmde stoelen, dat soort dingen. Ook verwacht ik "bioweapon defence mode" van de Model X eigenlijk niet terug in de Model 3. Ook ga ik er niet vanuit dat de model 3 automatisch openende deuren krijgt, zoals bij de Model X. Wat ik wel verwacht is meer "smart", dus bediening met app, keyless entry en integratie met home domotica systemen. Standaard internetverbinding? Moeilijk in te schatten, mogelijk alleen als optie. Als het er in zit zal het 4G zijn en geen 3G. Wifi zal er vrijwel zeker in zitten. Zo kun je, als je voor huis geparkeerd staat, je auto bedienen en muziek van je thuisnetwerk halen.

Dit zijn een beetje mijn verwachtingen voor de Model 3. De kans is helaas groot dat ze volgende week echter lang niet alles uit de doeken doen.

Nog een weekje...
31 maart is het dan ze ver. Voor ons is het trouwens dan al 1 april; het event begint namelijk om 20.30 lokale tijd. Helaas slapen wij dan, in Nederland is het dan 04:30. Ik ben een groot Tesla fan, maar vroeg opstaan is niet zo mijn ding. Maar we zullen zien :P

Wat kunnen we eigenlijk verwachten?
De verwachting is klein dat Tesla al een prototype laat zien, maar we kunnen hopen. Plaatjes van hoe de auto er uit gaat zien zullen er zeker zijn. Buiten dat is het helemaal niet zeker dat alle details en specs al gedeeld worden. Ze zullen voornamelijk focussen op de lage prijs, de range en andere USP's.

Zijn er trouwens veel Tesla fen-bois onder de Tweakers? Wat zijn jouw verwachtingen? Deel het in de comments :)

Bronnen:
https://forums.teslamotors.com/forum/forums/tesla-timeline-0
https://www.youtube.com/channel/UCfCun4NKxp4zDDc2aBAkqDQ
http://waitbutwhy.com/201...ill-change-your-life.html
http://www.rvo.nl/onderwe...n/stand-van-zaken/cijfers

Volgende: Poster met led verlichting 04-'16 Poster met led verlichting
Volgende: Official 7" Raspberry pi display unboxing en mini-review 09-'15 Official 7" Raspberry pi display unboxing en mini-review

Reacties


Door Tesla, donderdag 24 maart 2016 21:34

Word een SUV achting ding met verticale deuren.
Source:ken iemand die er 1 krijgt

Door Tweakers user onok, donderdag 24 maart 2016 21:36

Dat is de model X :P Je doet je naam niet echt eer aan ;)

Door Tweakers user Soldaatje, donderdag 24 maart 2016 21:40

Hoe zit het met de afschrijving?
Hoeveel kilometers gaan de accu's mee?
Als ik nu al Toyota Prius-en voor onder de 5000 euro zie 2e hands, heb ik zo mijn twijfels.

Door Tweakers user ThaStealth, donderdag 24 maart 2016 21:44

onok schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 21:36:
Dat is de model X :P Je doet je naam niet echt eer aan ;)
Fuck niet goed gelezen, dacht dat het artikel daarover ging

Door Tweakers user Smuggler, donderdag 24 maart 2016 22:05

Ja ik ben op 31 maart 10:00 bij de tesla dealer om een nieuwe auto te bestellen.
Heb al een paar keer in een S gereden, maar deze ligt echt net buiten mijn budget wat ik verantwoordelijk vind om aan een auto uit te geven.
Het zijn fantastische auto's en bijna het enige merk dat begrijpt dat je ook met een elektrische auto gewoon 400km wilt kunnen rijden op een dag. ook al is dit maar een paar keer per jaar.

Ik verwacht toch echt dat er een optie komt voor de auto pilot, de techniek in al ontwikkeld en kan zo worden gekopieerd, De meerprijs hiervan is 3400 op de model S, en verwacht dezelfde meerprijs op dit nieuwe model.

Accu en performance, De accu verwacht ik op 60kwh met misschien een upgrade naar 80?
De laadtijden zullen niet sneller gaan dan de huidige modellen, elke batterij apart gaan niet sneller als je er minder naast elkaar zet. en zover ik weet was de accu de oorzaak van het snellaad limiet.
Performance, dat zal wel gewoon onder de 6 seconde liggen met het topmodel op 4 seconde.
De auto is immers een stuk lichter, maar het vermogen van het accupack is wel aanwezig.

We zullen het wel zien, ik ga hem reserveren voordat de auto is aangekondigd :D
en dan ga ik 2,3,4 jaar wachten tot ik hem krijg :D.


Mocht het niet bevallen dan annuleer ik de order gewoon :D

Door Tweakers user MenN, donderdag 24 maart 2016 23:09

De model 3 wordt inderdaad het eerste Tesla model dat 'voor de massa' bereikbaar is. Maar laten we reŽel blijven, ook een 30 000 euro kostende auto is voor velen nog te veel.

Het is zeker leuk om te zien dat het in deze prijsklasse nu ook andere merken grote stappen nemen met elektrische auto's. De Chevy Bolt (Opel Ampera-e in de eu) gaat ook hoge ogen werpen met een volledig elektrische wagen die 200 miles + doet en rond de $30 000 zit ergens in 2017.

Een volledig elektrisch wagenpark komt steeds dichterbij. De logische volgende stap moet dan wel een 15 000 euro kostende wagen met 200 miles range, dan gaan er echt veel mensen om naar volledig elektrisch.

Door Tweakers user xleeuwx, vrijdag 25 maart 2016 07:53

Ik voel een nieuwe lease trent op komen :/ Oftewel straks rijd 50% van de snelweg vol met Tesla. Een voordeel is wel dat hij bereikbaar wordt voor veel meer mensen inplaats van de mensen met veel geld.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 maart 2016 07:54]


Door Tweakers user onok, vrijdag 25 maart 2016 08:55

Soldaatje schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 21:40:
Hoe zit het met de afschrijving?
Hoeveel kilometers gaan de accu's mee?
Als ik nu al Toyota Prius-en voor onder de 5000 euro zie 2e hands, heb ik zo mijn twijfels.
De accu gaat zeer lang mee. Ik heb reviews gezien van mensen die al meer dan 2 ton op de teller hebben staan, en nog 95% van de originele capaciteit over hebben. Ze zijn iets beter dan een gemiddelde laptopaccu ;)
Afschrijving hoef je je niet zo druk om te maken, zoek maar eens een 2e hands Model S op :P
Tesla geeft zelfs restwaardegarantie.
En je weet dat de Prius al bijna 10 jaar rond rijd? Beetje rare vergelijking :P

Door Tweakers user Hennie-M, vrijdag 25 maart 2016 09:16

xleeuwx schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 07:53:
Ik voel een nieuwe lease trent op komen :/ Oftewel straks rijd 50% van de snelweg vol met Tesla. Een voordeel is wel dat hij bereikbaar wordt voor veel meer mensen inplaats van de mensen met veel geld.
Alle andere fabrikanten hebben flink liggen slapen.
De Nissan Leaf is nu eigenlijk de enige volledig elektrische kleine auto. Maar dat merk en model zijn echt niet 'sexy'. En Tesla, de autos van Elon Musk, de levende Tony Stark zijn dat wel. Ik snap wel dat veel mensen er eentje willen kopen!
Mijn leasecontract zal in maart 2017 verlopen dus ik mag dan pas gaan bestellen dus helaas, geen tesla voor mij.

Door Tweakers user RoofTurkey, vrijdag 25 maart 2016 10:37

MenN schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 23:09:
De model 3 wordt inderdaad het eerste Tesla model dat 'voor de massa' bereikbaar is. Maar laten we reŽel blijven, ook een 30 000 euro kostende auto is voor velen nog te veel.

Het is zeker leuk om te zien dat het in deze prijsklasse nu ook andere merken grote stappen nemen met elektrische auto's. De Chevy Bolt (Opel Ampera-e in de eu) gaat ook hoge ogen werpen met een volledig elektrische wagen die 200 miles + doet en rond de $30 000 zit ergens in 2017.

Een volledig elektrisch wagenpark komt steeds dichterbij. De logische volgende stap moet dan wel een 15 000 euro kostende wagen met 200 miles range, dan gaan er echt veel mensen om naar volledig elektrisch.
De grootste automarkt van de wereld, Amerika, geeft gemiddeld zo'n $35.000 uit aan een nieuwe auto. Daar is deze prijs dan ook op gebaseerd. Dat dat in Nederland alsnog een best hoge prijs is zal voor de totaalverkoop niet veel uitmaken (die wordt tenslotte ook nog eens voornamelijk door de productie gelimiteerd).

Een volgende logische stap, wat Elon Musk zelf ook al een aantal keer heeft laten vallen, zou zijn om een elektrische F150 concurrent te maken. Dit is namelijk de meest verkochte pick up van Amerika met een afzet van gigantische aantallen per jaar. Maar voordat Tesla klaar is voor die markt zullen ze eerst die giga fabriek af willen hebben. Mijn verwachting is dan ook dat de kans net zo groot is dat het 'volgende' (na de 3) model niet een goedkopere auto is, maar juist een pick up die de massa markt in de Amerika moet aanspreken. Maar daarnaast maakt het pick up rijden in Nederland (met hoge belastingen) ook eindelijk aantrekkelijk voor de particulier >:).

Door Tweakers user Maasluip, vrijdag 25 maart 2016 12:38

Smuggler schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 22:05:

Accu en performance, De accu verwacht ik op 60kwh met misschien een upgrade naar 80?
Tesla zegt zelf een range van 320 km "en hopelijk een stuk meer".
Een Model S 90D heeft volgens Tesla ook een bereik van 550 km, maar in de praktijk haalt niemand dat. Als je kijkt naar de gemiddelden dan kom je met een S90D zo'n 430 km ver.

Als je de 320 km voor een Model 3 afzet tegen de 550 km van een S90D dan zou het accupakket van een model 3 dus (minstens) 0,58x dat zijn, ofwel 52 kWh en je zou een effectief bereik van zo'n 250 km hebben. Als we aannemen dat de Model 3 iets zuiniger is dan kan dat misschien met een 50 kWh accu.
De upgradeaccu zal dan 70 kWh zijn waarmee je 350 km ver komt. De vraag is of er voldoende plaats is voor 90 kWh.
20 kWh kost bij een Model S § 15.000 extra.
De laadtijden zullen niet sneller gaan dan de huidige modellen, elke batterij apart gaan niet sneller als je er minder naast elkaar zet. en zover ik weet was de accu de oorzaak van het snellaad limiet.
Hoe kleiner de accu, hoe langzamer het laden. Een S 70 is ongeveer 25% langzamer dan een S 90 met laden: https://www.youtube.com/watch?v=AQIp6DmLQQc
Je ziet in het filmpje dat een S 70 in het begin, net als de S 90, nog met 110 kW laadt, de vraag is of je dat (> 2C) met een 50 kWh accu nog haalt.

Een 3/70 zal even snel laden als een S 70, het kan best zijn dat de 3/50 nog eens 25% langzamer is.

Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 25 maart 2016 14:44

xleeuwx schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 07:53:
Ik voel een nieuwe lease trent op komen :/ Oftewel straks rijd 50% van de snelweg vol met Tesla.
Moet je eens naar Noorwegen gaan :P
Als je terugkomt is het ineens een doodnormale auto geworden en vind je elke Tesla-rijder een conformistisch lulletje :+

Door Tweakers user Smuggler, vrijdag 25 maart 2016 22:35

1
Maasluip schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 12:38:


Hoe kleiner de accu, hoe langzamer het laden. Een S 70 is ongeveer 25% langzamer dan een S 90 met laden: https://www.youtube.com/watch?v=AQIp6DmLQQc
Je ziet in het filmpje dat een S 70 in het begin, net als de S 90, nog met 110 kW laadt, de vraag is of je dat (> 2C) met een 50 kWh accu nog haalt.

Een 3/70 zal even snel laden als een S 70, het kan best zijn dat de 3/50 nog eens 25% langzamer is.
Dat is precies wat ik bedoel. de accu vol laden kost altijd even lang... een uur? of dit nu 1kWh is of 700kWh. (al heb je met 700kWh een behoorlijke laadpaal nodig). een 50kWh is dus gewoon nog langzamer met laden (ongeveer 29% verlies tegen over een 70kWh accu. behalve op de momenten dat de laadpaal zelf op z'n limiet zit.


ondertussen is er een google docs document online gekomen waarop mensen bijhouden wie er tesla's gaan bestellen zodra de stores opengaan.

https://docs.google.com/s...ref=2&pli=1#gid=317847083

Door Tweakers user Renegade666, vrijdag 25 maart 2016 22:41

Hennie-M schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 09:16:
[...]

Alle andere fabrikanten hebben flink liggen slapen.
De Nissan Leaf is nu eigenlijk de enige volledig elektrische kleine auto. Maar dat merk en model zijn echt niet 'sexy'. En Tesla, de autos van Elon Musk, de levende Tony Stark zijn dat wel. Ik snap wel dat veel mensen er eentje willen kopen!
Mijn leasecontract zal in maart 2017 verlopen dus ik mag dan pas gaan bestellen dus helaas, geen tesla voor mij.
Die van mij is eind 2017 verlopen. Mischien, heel misschien, hopelijk, klein lichtje in de duisternis, kan ik dan voor een tesla gaan 😇

Door Tweakers user Sissors, vrijdag 25 maart 2016 23:55

Smuggler schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 22:05:
Ja ik ben op 31 maart 10:00 bij de tesla dealer om een nieuwe auto te bestellen.
Heb al een paar keer in een S gereden, maar deze ligt echt net buiten mijn budget wat ik verantwoordelijk vind om aan een auto uit te geven.
Het zijn fantastische auto's en bijna het enige merk dat begrijpt dat je ook met een elektrische auto gewoon 400km wilt kunnen rijden op een dag. ook al is dit maar een paar keer per jaar.
Dat is natuurlijk een redenatie van niks. Elk merk wil dat. En een vliegende auto. Die automatisch rijdt. En heerlijk zit. En 100% veilig is.

Maar zo kan ik ook zeggen: Tesla begrijpt weer niet dat mensen een auto willen kunnen betalen, andere merken begrijpen dat wel. De model S is een mooie auto hoor, niet te ontkennen, maar het aantal mensen dat niet begrijpt dat zijn range komt omdat hij heel veel duurder is dan andere elektrische auto's is nogal groot.

De model 3 zal meer range hebben dan de elektrische auto's nu (en al helemaal toen het er een paar jaar geleden over ging). Maar als ik zo de lijntjes doortrek denk ik niet dat hij (significant) meer range heeft dan de gelijk geprijsde concurrentie tegen de tijd dat je hem daadwerkelijk kan kopen.

Door Tweakers user PricewatchJunk, zaterdag 26 maart 2016 12:13

Het is niet eens 100% zeker dat het een sedan wordt, het zou in theorie best wel eens een hatchback kunnen zijn.
AUB niet. |:( Hatchback is alleen populair geworden omdat het zuinig is en niet zo veel weegt. Nu het verbruik minder uitmaakt bij een elektrische auto kunnen we hopelijk eindelijk auto's weer wat praktischer maken. Hoop ook zeker dat het geen FF wordt. Dit waren echt 2 punten die puur op zuinigheid aankwamen en we nu eindelijk weer van af kunnen stappen voor superieure layouts.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 26 maart 2016 13:29

onok schreef op donderdag 24 maart 2016 @ 21:36:
Dat is de model X :P Je doet je naam niet echt eer aan ;)
Tesla is meer dan de naam van een bedrijf. Het bedrijf heeft die naam gekozen in verwijzing naar Nikola Tesla. De man die, voor zover bekend, de wisselstroommotor bedacht heeft waarop de werkingsprincipes van de motoren in o.a. auto's vandaag nog altijd gebruikmaken.

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 26 maart 2016 22:51

PricewatchJunk schreef op zaterdag 26 maart 2016 @ 12:13:
[...]

AUB niet. |:( Hatchback is alleen populair geworden omdat het zuinig is en niet zo veel weegt. Nu het verbruik minder uitmaakt bij een elektrische auto kunnen we hopelijk eindelijk auto's weer wat praktischer maken. Hoop ook zeker dat het geen FF wordt. Dit waren echt 2 punten die puur op zuinigheid aankwamen en we nu eindelijk weer van af kunnen stappen voor superieure layouts.
Euh, ieder zijn voorkeur voor type auto. Voor mij is de kans dat ik ooit een Model 3 koop als het een sedan is nul. Maar als jij een sedan mooier vindt, be my guest.

Echter een sedan praktischer noemen dan een hatchback? Dat vind ik wel heel erg sterk. Een sedan is juist gigantisch onpraktisch vergeleken met een hatchback. Dat is voor mij de primaire reden om geen enkele behoefte aan een sedan te hebben: Hatchbacks hebben (over het algemeen) significant meer laadruimte vergeleken met dezelfde auto als sedan, en die laadruimte is makkelijker te bereiken.

Oftewel ik ben erg benieuwd wat volgens jouw de reden zou zijn dat een sedan een superieure layout heeft en praktischer is dan een hatchback.

Door Tweakers user sjepper, zondag 27 maart 2016 19:12

Anti fanboy ik knal lekker door in mijn 328

Door Tweakers user laserdesign, dinsdag 29 maart 2016 00:25

Ik ben een tesla reclame bord ik praat altijd maar over tesla tesla tesla het duurde dan ook niet lang voor ik mijn moeder en stiefvader had warm gemaakt voor een testrit december vorig jaar
Na letterlijk 2 minuten waren ze overtuigd en direct 1 besteld
I told you it was good
Nu zijn ze 1 jaar en 3 maanden eigenaar van een van de geweldigste autos ter wereld hebben er al 53000 km opzitten waarvan al zeker 10000 met autopilot
Ze zijn zo fier als ze eens iemand meenemen en dan gewoon het stuur los laten in een bocht
Moet je die hun gezicht telkens zien , zo van wat doe je nu.
Ik nix hij rijdt zelf laat hem maar doen hij kent de weg beter dan jij of ik
De verbazing is telkens van de gezichten af te lezen

Zij hebben nu toch al een 2000 euro bespaard aan benzine en dit jaar gaan ze de voetbal achterna BelgiŽ Frankrijk op en af een keer of 5 en telkens zo goed als gratis dankzij de superschargers daar ga ik eens proberen wat gegevens van bij te houden om de juiste kost en besparing eens uit te rekenen

Ik denk dat ik toch een wekker ga zetten voor het evenement
#teslaverslaafd

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 29 maart 2016 13:32

Klinkt als een goede ontwikkeling, maar vrees dat de betaalbare volledig elektrische auto's nog lange tijd buiten mijn bereik blijven.
Rij gewoon teveel. Dagelijks tussen de 250 en 400 km en regelmatig 600+ in een dag.
Of is dat met die superchargers juist wel goed te doen?

Door Tweakers user WP_Pj, dinsdag 29 maart 2016 21:48

PricewatchJunk schreef op zaterdag 26 maart 2016 @ 12:13:
[...]

AUB niet. |:( Hatchback is alleen populair geworden omdat het zuinig is en niet zo veel weegt. Nu het verbruik minder uitmaakt bij een elektrische auto kunnen we hopelijk eindelijk auto's weer wat praktischer maken. Hoop ook zeker dat het geen FF wordt. Dit waren echt 2 punten die puur op zuinigheid aankwamen en we nu eindelijk weer van af kunnen stappen voor superieure layouts.
Hmmm er zijn toch tal van auto's op te noemen die eruit zien als een sedan, maar toch een hatchback blijken te zijn (Ford Mondeo, Skoda Superb, Tesla Model S en ga zo maar door). Een sedan mag dan wel de meeste elegante verschijning zijn, praktisch is hij zeer zeker niet.

Voor alle fan peoples hierboven, fijn dat jullie of allemaal zoveel geld hebben om kapot te slaan op een extreem dure auto, ůf allemaal leaserijders zijn die het doen voor de besparing en de bijtelling. Feit is dat de meeste mensen gewoon het geld er niet voor hebben, en met de Model 3 zal dit niet gaan veranderen. §35.000 is gewoon veel voor een auto, en ik kan me leukere auto's voorstellen (ja ik heb al eens met een Tesla gereden). Anderzijds is een Model S alleen maar zo populair door overheidssubsidies, waren deze er niet had er maar een handjevol verkocht geweest.

Qua uitstraling ben ik ook nogal sceptisch over Tesla's. De Model X is gewoon een gedrocht, hij ziet er werkelijk waar niet uit. En dan hebben we het nog niet eens over de praktische bruikbaarheid die de Model X gewoonweg mist. Heb je een SUV, duurt het een halfuur voordat je deuren elektrisch geopend zijn. 3e zitrij wegklappen, geen sprake van.

Overigens ben ik niet alleen sceptisch over Tesla's, maar over zo'n beetje elk merk, want als je het doet, moet je het goed doen :P

Door Tweakers user frankhan, woensdag 30 maart 2016 00:35

@WP_Pj en dan heb je het nog niet eens over de enorme hoeveelheid aan elkaar gesoldeerde Makita accu boormachine Li-Ion celletjes. Ik Ben toch heel benieuwd waar we over 2 jaar staan met Tesla.

Door Tweakers user laserdesign, woensdag 30 maart 2016 10:28

In principe kun je meer dan 400 km op een dag doen met de supperscharger als je natuurlijk niet 100 km moet gaan omrijden en je dan ook 45 minuten tijd hebt om bij te laden
Merk je er weinig van
Maar als er tijdsdruk is met je job en je dat half uurtje niet kan inplannen is dat mss een probleem

Door coen, woensdag 30 maart 2016 15:47

Ik moet altijd erg lachen om die Tesla rijders, die dan rond een van die afwerkplaatsen bij een McDonalds rondhangen, voor gratis stroom.

Door Tweakers user mashell, woensdag 30 maart 2016 16:47

WP_Pj schreef op dinsdag 29 maart 2016 @ 21:48:
[...]
.... §35.000 is gewoon veel voor een auto, en ik kan me leukere auto's voorstellen (ja ik heb al eens met een Tesla gereden). Anderzijds is een Model S alleen maar zo populair door overheidssubsidies, waren deze er niet had er maar een handjevol verkocht geweest....
35.000 is het bedrag wat een BMW 3 serie, Mercedes C klasse, Audi A4 ongeveer kost, die worden goed verkocht. Die prijs is dus voor velen wel betaalbaar.
De Model S is overigens helemaal niet gesubsidieerd maar fiscaal aantrekkelijk (in 2013 tot het overdrevene aan toe) gemaakt, dat is iets heel anders met hetzelfde effect.
Ik ben ook sceptisch over de toekomst van Tesla, Daimler heeft haar belang verkocht, ze maken flinke verliezen en staan voor de grootste uitdaging ooit: een redelijk betaalbare electrische auto met een ruime range bouwen. Dat is andere koek dan de Model S en X, grote dure en releatief eenvoudige wagens. Ik verwacht dus ook dat de ontwikkeling van de Model 3 nogal wat vertraging zal oplopen en het is daarom nog maar de vraag is of Tesla nog bestaat als het model eindelijk af is. Nu al een wagen laten zien die eigenlijk nog ontwikkeld moet worden is een beetje een krampachtige sprong naar voren. Maar als doemdenker raak ik graag ik mijn voorspellingen teleurgesteld.

Door Tweakers user Kenzi, vrijdag 1 april 2016 10:15

RoofTurkey schreef op vrijdag 25 maart 2016 @ 10:37:
[...]


De grootste automarkt van de wereld, Amerika, geeft gemiddeld zo'n $35.000 uit aan een nieuwe auto. Daar is deze prijs dan ook op gebaseerd. Dat dat in Nederland alsnog een best hoge prijs is zal voor de totaalverkoop niet veel uitmaken (die wordt tenslotte ook nog eens voornamelijk door de productie gelimiteerd).
Al sinds 2009 is Amerika niet meer de grootste afzet markt voor auto's maar China. Sowieso zijn de BRIC landen veel belangrijker dan Amerika.
En in China heeft Tesla nog steeds de grootste moeite om hun auto's te slijten.
Aangezien Musk geen partnership wil met een Chinese fabrikant, wat een vereiste is om te produceren in China zal ook de Model 3 te duur worden in China.

UBER verliest 1 miljard per jaar aan de Chinese markt puur om marktaandeel te winnen. Die begrijpen hoe belangrijk de Chinese auto / vervoersmarkt is. Tesla onderschat het nog steeds. Ondertussen zit de concurrentie echt niet stil. BYD heeft al aardig wat ervaring (electrische bussen, hybride autos en techniek leverancier voor Daimler) en LeEco heeft ook aardig wat geld gepompt in hun versie van de Model S.

Reageren is niet meer mogelijk