FullElectric: over elektrisch rijden en duurzame energie

Door onok op woensdag 11 mei 2016 11:35 - Reacties (31)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 3.514

Al een maandje of 3 loop ik met het idee in mijn hoofd om een blog of videoblog te starten over elektrisch rijden en duurzame energie. Dat komt voort uit een paar zaken.

Ten eerste erger ik me steeds vaker aan reacties op internet (ook hier op Tweakers) op berichten over elektrische auto's, en duurzame energie. Ik zie veel onwetendheid. Mensen die nog steeds denken dat een batterij na 100 laadcycli stuk is. Of mensen die denken dat een windmolen meer energie kost om te maken dan dat deze in zijn hele leven terugverdient (werkelijke energetische terugverdientijd is 3 tot 6 maanden). Ik wil meer mensen duidelijk maken dat duurzame energie en elektrisch rijden de toekomst is, want het kwartje is bij veel mensen nog niet gevallen.

Ook ben ik geïnspireerd geraakt door een kanaal op Youtube: Fully Charged. Dit is een Youtube show gemaakt door de Britse presentator Robert Llewellyn (aanrader). In dit kanaal worden elektrische auto's gereviewd, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar diverse onderwerpen over duurzame energie. Het kanaal is leuk en informatief, maar wel heel erg gericht op de Britse markt. Nadat ik het kanaal al een tijdje volgde, dacht ik: dit kan ik ook. Maar ik moest wel nog steeds een drempel over. Hoe begin ik? Ook ontbraken de nodige contacten.

Ik ben de knoop gaan doorhakken op het moment dat de eerste ideeën voor afleveringen begonnen te komen. Bij mij op het werk was net een nieuwe CEO aangesteld, en vanaf dag 1 raakten we al in gesprek. Waarom? Hij had net een Tesla model S besteld. Hij zag hoe enthousiast ik was, en beloofde een ritje met me te maken. Toen ontstond bij mij het idee om hem te interviewen en daar een filmpje van te maken. Het idee voor de eerste aflevering was geboren.

Ik stuurde een mailtje naar een goede vriend van mij, Thijs van Wijk. Hij werkt bij ELaadNL. Elaad is een organisatie die werkt aan het aansluiten van laadpalen in Nederland. Ook fungeert ElaadNL als kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Thijs heeft via zijn werk de nodige contacten die nodig zijn om de serie op te zetten zoals ik deze voor ogen heb. Hij reageerde enthousiast op mijn ideeën, we spraken meteen af en zo is het begonnen.

Ik vroeg ook onze CEO Haico of hij zin had om mee te werken aan de eerste aflevering. Ook hij reageerde enthousiast, en nu inmiddels 3 weken terug hebben we de opnames gemaakt.

Met gepaste trots introduceer ik u de eerste aflevering van FullElectric :)In de 2e aflevering gaat Thijs een ritje maken in een Nissan Leaf.

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, op en aanmerkingen zijn van harte welkom, zodat we onze video's kunnen verbeteren. Het eerste wat me zelf opviel is dat we microfoons moeten gaan aanschaffen :)

Vergeet niet braaf te abonneren als je de video leuk vind :)

Volgende: FullElectric: Een jaar verder 05-'17 FullElectric: Een jaar verder
Volgende: Poster met led verlichting 04-'16 Poster met led verlichting

Reacties


Door Tweakers user mux, woensdag 11 mei 2016 12:14

Cool! Ga zo door en je krijgt ongetwijfeld een populair kanaal. Niet veel mensen doen dit, zeker niet in NL (afgezien van bedrijfskanalen).

Door Tweakers user RoofTurkey, woensdag 11 mei 2016 13:00

Meteen geabonneerd natuurlijk :) . Een puntje van kritiek dat ik nog wel heb is dat het, in ieder geval in deze aflevering, erg oppervlakkig is. Terwijl het fijne aan Tweakers.net juist ook is dat er erg kritisch wordt gekeken naar zaken en waar mogelijk ook de diepte in wordt gegaan.

Bij deze aflevering is het bijvoorbeeld niet echt meer nodig om alleen maar positief te zijn om deze auto, daar is de marketing afdeling van Tesla al voor :+ . Natuurlijk begrijp ik het wel dat je als EV fan/volger dit als droomauto beschouwd, maar als videomaker/vlogger is het denk ik ook belangrijk om je publiek ook een kritische blik voor te schotelen zodat deze op hun beurt weer wat dieper kunnen nadenken en reflecteren. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat mensen die je video's volgen een goed afgewogen keuze kunnen maken om wel of niet ook een EV te gaan rijden. En ik ben van mening dat als mensen er zelf goed over kunnen nadenken dat iedereen de EV boven een ICE verkiest :9 .

Dus dat is wat ik je graag wil meegeven. Maar wees gerust, welke richting je ook met de video's op gaat, ik ga ze sowieso kijken zolang er (nieuwe) EVs in belicht worden :P .

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 11 mei 2016 13:23

Dan ben ik nu wel benieuwd hoe lang je baas er over heeft gedaan naar de door hem aangekaarte vakantie in noord-Italië (980km).

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 11 mei 2016 13:47

TIGER79 schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:23:
Dan ben ik nu wel benieuwd hoe lang je baas er over heeft gedaan naar de door hem aangekaarte vakantie in noord-Italië (980km).
Evenlang als een benzine auto lijkt me. Of neem jij nooit een 20 minuten pauze tijdens zo'n lange rit?

Door Tweakers user onok, woensdag 11 mei 2016 13:48

Hij had er 14 uur over gedaan. We zijn van plan om een aflevering te doen waarbij we in een Tesla Model S een dagje Berlijn doen. 1100km binnen 1 dag, incl een paar uur doorbrengen in de stad. We hebben het uitgerekend dat het moet kunnen. We zoeken nog een partij of persoon die ons een Tesla wil uitlenen voor een hele dag :)

Door Tweakers user RoofTurkey, woensdag 11 mei 2016 13:52

TIGER79 schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:23:
Dan ben ik nu wel benieuwd hoe lang je baas er over heeft gedaan naar de door hem aangekaarte vakantie in noord-Italië (980km).
Er werd gesteld in de video dat er stevig werd doorgereden (gemiddeld 100km/u lijkt me dan redelijk op zo'n afstand) en dat de range zo'n 300km was. De oplaadtijd is zo'n dertig minuten als we het parkeren en dergelijke even meerekenen, er hoefde verder niet gewacht te worden op een vrij plekje. Dan komen we op zo'n 11 uur en een beetje.

Als je dat met een benzine/diesel wagen net zo snel doet dat behoor je waarschijnlijk tot één van de snellere jongens in het vakantieverkeer. En dat is ook niet heel veilig zonder auto pilot en andere veiligheidssystemen die wel aanwezig zijn op een Model S.

Conclusie: Het verschil is verwaarloosbaar 8) .
onok schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:48:
Hij had er 14 uur over gedaan. We zijn van plan om een aflevering te doen waarbij we in een Tesla Model S een dagje Berlijn doen. 1100km binnen 1 dag, incl een paar uur doorbrengen in de stad. We hebben het uitgerekend dat het moet kunnen. We zoeken nog een partij of persoon die ons een Tesla wil uitlenen voor een hele dag :)
Waar komen die drie laatste uurtjes vandaan? O.o

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 mei 2016 13:53]


Door Tweakers user onok, woensdag 11 mei 2016 13:57

Geen idee. Ik denk datie stiekum niet zo snel rijd als hij denkt, wanneer hij met z'n hele gezin in de auto zit :P

Door Tweakers user RoofTurkey, woensdag 11 mei 2016 14:05

onok schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:57:
Geen idee. Ik denk datie stiekum niet zo snel rijd als hij denkt, wanneer hij met z'n hele gezin in de auto zit :P
Eerlijk is eerlijk, met zo'n moderne wagen met lane assist en ACC is het ook erg moeilijk om op zo'n lange rit hard (boven maximum/advies snelheid) te blijven rijden. Een gros van de tijd zit je gewoon lekker in een baan achter een ander voertuig te cruisen, althans dat is mijn ervaring er mee.

Door Tweakers user redbullet, woensdag 11 mei 2016 15:51

Leuke toevoeging aan het gehele web :)
Misschien wat lastiger maar in de toekomst vooral Engelse filmpjes uploaden?
Dan heb je een breeder publiek.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 11 mei 2016 16:16

Jeroenneman schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:47:
[...]


Evenlang als een benzine auto lijkt me. Of neem jij nooit een 20 minuten pauze tijdens zo'n lange rit?
Tuurlijk neem ik een pauze, maar over het algemeen doe ik er tussen 10 en 12 uur over afhankelijk van het verkeer... Daarin mag je gerust ervan uit gaan dat ik een keer of vijf een kwartiertje stop om te plassen...
Als je dat met een benzine/diesel wagen net zo snel doet dat behoor je waarschijnlijk tot één van de snellere jongens in het vakantieverkeer.
Blijkbaar behoor ik daar dan toe, alhoewel ik dat gevoel niet echt heb, ik haast namelijk nooit... Op de autobahn waar mogelijk 150 rijden maar voor de rest netjes 120 a 130, en dat al sinds mijn eerste auto (Toyota Yaris) 15 jaar geleden....
En dat is ook niet heel veilig zonder auto pilot en andere veiligheidssystemen die wel aanwezig zijn op een Model S.
I beg to differ, in 15 jaar dus nog nooit een ongeluk gehad richting Italië. Dat kun je me nog niet garanderen met een Tesla...
Conclusie: Het verschil is verwaarloosbaar 8) .
Dus toch niet....
Geen idee. Ik denk datie stiekum niet zo snel rijd als hij denkt, wanneer hij met z'n hele gezin in de auto zit :P
Hehe, natuurlijk is dat snelle rijden alleen een voordeel in bepaalde delen van Duitsland.. Als hij via Duitsland en dan Zwitserland naar Italie rijdt dan heb je niet enorm veel aan een snellere wagen, immers in Zwitserland hou je je netjes aan de regels, in Duitsland is ongeveer maar een vierde van de autobahn zonder snelheidslimiet, en in Italie zelf, tsjah daar zijn de wegen nu ook niet echt gemaakt om hard te rijden....

Anyhow, ik was gewoon benieuwd naar hoe lang hij erover doet, en of iemand er nu wel of niet 2 tot 4 uur langer over wilt doen is een eigen keuze, aangezien blijkbaar de snelheid van de wagen niet zoveel uitmaakt...
Dus voel je aub niet aangevallen, ik stel alleen een eerlijk geinteresseerde vraag aangezien ikzelf minstens 4 keer per jaar toevallig diezelfde rit naar Italie rij. Voor de rest geef ik niet aan of het elektrische rijden een betere of slechtere optie is....

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 mei 2016 16:24]


Door Tweakers user Maasluip, woensdag 11 mei 2016 16:21

RoofTurkey schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:52:
[...]

Er werd gesteld in de video dat er stevig werd doorgereden (gemiddeld 100km/u lijkt me dan redelijk op zo'n afstand) en dat de range zo'n 300km was. De oplaadtijd is zo'n dertig minuten als we het parkeren en dergelijke even meerekenen, er hoefde verder niet gewacht te worden op een vrij plekje. Dan komen we op zo'n 11 uur en een beetje.
Dat is ook best geinig bij een Tesla, omdat het laden zo snel gaat hoef je ook helemaal niet langzaam te rijden om een balans te vinden tussen energieverbruik en laadtijd. Als het niet te druk is kun je rustig 160 cruisen zonder dat dat impact heeft op je totale reistijd.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 11 mei 2016 16:22

oeps iets misgegaan hier met editen

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 mei 2016 16:23]


Door Tweakers user SinergyX, woensdag 11 mei 2016 18:19

Ik zie veel onwetendheid
Ik zie maar 1 ding:
¤ 97.600

En dan mag EV het beste zijn wat ooit is bedacht, dan koop ik wel een 50k ICE en heb 40k over voor benzine.. daar kan je een hele tijd mee rijden.

Collega rijd 2e generatie prius (is het nu echt zo moeilijk een auto te designed die wel mooi is?), zeker eens per week moet ik zijn verhaaltje weer aanhoren, mijn antwoord blijft hetzelfde: kom maar terug als je 250k hebt gereden en we maken de balans op.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 mei 2016 18:20]


Door Tweakers user McKaamos, woensdag 11 mei 2016 18:54

Lol, die gast van Fully Charged! Da's die mafkees van Scrapyard Wars :D
Dacht al dat ik de naam herkende :)

Door Tweakers user onok, woensdag 11 mei 2016 19:19

redbullet schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 15:51:
Leuke toevoeging aan het gehele web :)
Misschien wat lastiger maar in de toekomst vooral Engelse filmpjes uploaden?
Dan heb je een breeder publiek.
Engels is voor mij geen probleem, ik praat iedere dag Engels op werk :P We hebben er juist bewust voor gekozen om ons te richten op Nederlands publiek, en het dus in het Nederlands te doen. Reden is, zoals Mux al zei, er zijn geen vergelijkbare Youtubers die hetzelfde doen, terwijl de internationale markt over dit onderwerp al ruim verzadigd is.
Maargoed, mochten we echt populair worden en er is veel vraag, dan kunnen we altijd nog overstappen op Engels. Ik ga wel elke aflevering van goede subs voorzien (ben momenteel bezig met deze aflevering)
SinergyX schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 18:19:
[...]

Ik zie maar 1 ding:
¤ 97.600

En dan mag EV het beste zijn wat ooit is bedacht, dan koop ik wel een 50k ICE en heb 40k over voor benzine.. daar kan je een hele tijd mee rijden.

Collega rijd 2e generatie prius (is het nu echt zo moeilijk een auto te designed die wel mooi is?), zeker eens per week moet ik zijn verhaaltje weer aanhoren, mijn antwoord blijft hetzelfde: kom maar terug als je 250k hebt gereden en we maken de balans op.
Ik heb nergens gezegd dat een Model S goedkoop is :P Maar vergeet niet dat de Model S een premium sedan is (denk Audio A8). Als je denkt dat de prijzen zo hoog blijven, ben je echt naïef. Ik zou zeggen volg ons kanaal en laat je informeren :)

Door Tweakers user Sissors, woensdag 11 mei 2016 19:22

Jeroenneman schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:47:
[...]


Evenlang als een benzine auto lijkt me. Of neem jij nooit een 20 minuten pauze tijdens zo'n lange rit?
Ik lees regelmatig in het EV topic op GoT uit nieuwsgierigheid, en zulk soort reacties zijn voor mij het bewijs dat voor je standaard auto je nu meestal nog geen EV wil, tenzij je enkel op en neer naar je werk rijdt en dat dat goed uitkomt.

Er worden altijd redenen bijgehaald waarom het geen enkel probleem is om minder range te hebben, en dat wat rustiger rijden helemaal niet zoveel tijd kost, etc. Een onderzoek dat EVs niet echt helpen tegen fijnstof wordt meteen weggeveegd.

Ik geloof zeker in EVs, elektromotoren zijn simpelweg zoveel beter dan verbrandingsmotoren, maar ik wacht nog wel een aantal generaties voor ik eraan begin.

Door Tweakers user WP_Pj, woensdag 11 mei 2016 20:58

onok schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 19:19:

Ik heb nergens gezegd dat een Model S goedkoop is :P Maar vergeet niet dat de Model S een premium sedan is (denk Audio A8). Als je denkt dat de prijzen zo hoog blijven, ben je echt naïef. Ik zou zeggen volg ons kanaal en laat je informeren :)
Eerder het E-segment (Audi A6, Mercedes E-klasse, BMW 5-serie etc.) Als je dan kijkt naar de prijzen die in dat segment gelden moet je toch wel even slikken. Natuurlijk is wat ik nu doe appels met peren vergelijken, maar ik doe het toch.

De eerder genoemde conventionele auto's kosten vanaf nog net geen halve euroton. De meest goedkope Tesla Model S daarentegen kost gewoon 84.100 euro. Tesla claimt dat de kosten die bespaard worden op 15.000 uitkomen maar het is wel even een smak met geld die je moet neertellen.

Als alle fiscale voordelen in 2020 ophouden te bestaan zal een Tesla ook flink duurder gaan worden. Zo verdwijnt er dus een groot aanschaf argument. De nieuwe Model 3 zou daar wellicht verandering in kunnen brengen (wat een idiote naamgeving hebben ze bij Tesla bedacht zeg 8)7 ).

Door Tweakers user onok, woensdag 11 mei 2016 21:41

De model 3 zou eerst de model E heten, zodat samen met de andere modellen de letters S E X gevormd konden worden. Maar een andere autotoco (ik geloof Ford) claimde merkrecht te hebben op "model E". Dus draaiden ze de E om :+

Door Tweakers user Pietervs, woensdag 11 mei 2016 23:15

Of mensen die denken dat een windmolen meer energie kost om te maken dan dat deze in zijn hele leven terugverdient (werkelijke energetische terugverdientijd is 3 tot 6 maanden). Ik wil meer mensen duidelijk maken dat duurzame energie en elektrisch rijden de toekomst is, want het kwartje is bij veel mensen nog niet gevallen.

Laatst hele discussie gehad met een Provinciale Statenlid van de PVV over duurzame energie. De domheid, leugens en simpelweg plat gelul die er bij die gast uitkwam... Zelfs als ik aantoonde dat hij fout zat (met linkje naar bijvoorbeeld een site van de VN) vond hij dat hij nog steeds gelijk had... :r Het enige duurzame bij de PVV is de pplaat massief eikenhout die die lui voor hun harses hebben! :+

Ik hoop dus dat je blog bij sommige sceptici war oogjes kan openen!

en ja, ik ben jaloers: ik wil ook in een Tesla rijden! :)

Door Tweakers user Digihelp ®, donderdag 12 mei 2016 07:37

onok schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 13:48:
Hij had er 14 uur over gedaan. We zijn van plan om een aflevering te doen waarbij we in een Tesla Model S een dagje Berlijn doen. 1100km binnen 1 dag, incl een paar uur doorbrengen in de stad. We hebben het uitgerekend dat het moet kunnen. We zoeken nog een partij of persoon die ons een Tesla wil uitlenen voor een hele dag :)
Ik ken iemand die misschien kan helpen. Zal je een pm sturen.

Door Tweakers user LordSinclair, donderdag 12 mei 2016 08:13

Dat elektrisch rijden de toekomst is ben ik met je eens, ik denk alleen dat de weg die nu ingeslagen is niet te toekomst is. Voor het maken van accu's zijn een hoop zeldzame grondstoffen nodig. Dat heeft ook een grote impact op het milieu. Ook moeten de accu's goed gerecycled worden aan het einde van de levensduur.
Ik ben erg benieuwd naar een stuk over de accu's en hun impact op het milieu.

Door Tweakers user hellfire_ultd, donderdag 12 mei 2016 09:16

Sissors schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 19:22:
Er worden altijd redenen bijgehaald waarom het geen enkel probleem is om minder range te hebben, en dat wat rustiger rijden helemaal niet zoveel tijd kost, etc. Een onderzoek dat EVs niet echt helpen tegen fijnstof wordt meteen weggeveegd.
Ik wil geen argumenten gaan herhalen, vooral ook niet omdat ik dat topic niet lees. :) Weinig bereik met je EV, zoals 160km op een volle accu, is misschien voldoende voor de meeste mensen voor dagelijks gebruik. Ik vind dit te weinig, omdat er zit geen buffer meer in zit voor als je een keer wat verder moet rijden of een nachtje opladen moet overslaan. Dat is waarom ik de Tesla's zo interessant vind: die komen zo ver op een lading, dat je eigenlijk elke rit kunt maken zonder vertraging, mits je tijdens je rustpauzes hem even aan de supercharger hangt. (Ik ga binnenkort met mijn diesel met vakantie en reken maar dat de kinderen na twee uur echt even uit de auto moeten.) Hey, wist je dat een Model X zelfs een caravan mag trekken? ;)

Wat wel een feit is, is dat je met het laden van een EV niet omgaat zoals je een brandstofauto tankt: eens per twee weken vijf minuten op een tankstation hannesen om een tank te vullen en daarna naar binnen lopen om af te rekenen is er niet meer bij. Een EV behandel je eerder als een telefoon: 's nachts aan de stroom en 's morgens met een volle accu de dag beginnen. Elke dag weer. Ik weet dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Ik heb thuis een oprit, dus ik zou dat kunnen. Bij mijn vriendin moet ik aan de overkant van de straat parkeren, dus zonder publieke laadpaal is dat daar niet mogelijk. Daarnaast zijn mensen heel erg gewend aan "tanken". Dat staat algemene acceptatie van EV's in de weg.

Zodra een volgende generatie EV's over inductief laden beschikt wordt het helemaal makkelijk: je hoeft voor je dagelijks gebruik nooit meer om te kijken naar laden. Auto thuis op de lus parkeren en de rest gaat vanzelf. Ik vermoed dat dat het moment wordt dat ik een EV voor dagelijks gebruik koop.

Die fijnstofonderzoeken vind ik vreemd. Feit is dat alles dat uit een uitlaat van een brandstofauto komt, niet uit een EV kan komen. Toegegeven, een EV is zwaarder en zou daardoor bijvoorbeeld meer remstof kunnen produceren. Daar staat tegenover dat alle EV's regeneratief remmen en de remschijven daardoor een stuk minder gebruiken dan brandstofauto's.
LordSinclair schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 08:13:
Voor het maken van accu's zijn een hoop zeldzame grondstoffen nodig. Dat heeft ook een grote impact op het milieu. Ook moeten de accu's goed gerecycled worden aan het einde van de levensduur.
Helemaal mee eens. Ik vind vooral dat het recyclen beter moet. Op dit moment wordt uit een Li-ion batterij niet het lithium teruggewonnen. Ze halen het kobalt eruit, want dat levert daadwerkelijk iets op. De rest wordt vulmiddel voor asfalt of zo.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 mei 2016 09:19]


Door Tweakers user xmen, donderdag 12 mei 2016 09:34

Ik was eind vorig jaar ook volledig het pad ingeslagen van het full-electrisch rijden.

Zoals de meeste mensen had ik er echter niet de 60.000euro voor over om een Tesla aan te schaffen. Maar ik was wel bereid een kleine 30.000 euro te investeren in een Nissan Leaf.

Mijn dagelijks woon-werk traject was 120km. Dus dit moest met een wagen die op papier 250km kon rijden wel te doen zijn.

Nissan geeft je gelukkig de mogelijkheid van de wagen 2 dagen te testen. Na deze test ben ik volledig ontgoocheld afgedropen en maar terug een fosiele-brandstof-wagen gekocht. Misschien binnen een 4tal jaar nog eens - maar momenteel toch niet.

Mijn test-rit was gepland in januari, de test-wagen die geleverd werd was quasi nieuw 14.000km op de teller, het was er wel een van de vorige generatie dus met een maximum bereik van 200km. Maar dit moest voldoende zijn voor mijn 120km.

Als ik de wagen afhaalde was deze volledig opgeladen, maar de teller gaf maar een bereik van 120km aan. Normaal volgens de verkoper aangezien de wagen gebruikt werd voor testen en de meesten daarom het gaspedaal nogal indrukten, om de leuke acceleratie van deze wagens te bewonderen.
Ik was van plan volledig in Eco-mode te rijden, dus ik zou een pak meer uit de batterij moeten krijgen.

Volgende ochtend vertrek ik richting mijn werk ,60km verder.
6.30u 's morgens in januari dus donker en koud (+- 0°C). De lichten van de auto moeten dus aan. Van de 120km bereik blijven er maar 114 meer over. Zetten ik de airco aan, wordt dit plots een pak minder. Dus ik beslis om mijn reis aan te vatten zonder Airco met mijn jas aan (jaja, zoveel had ik er voor over - zo overtuigd was ik).
Richting mijn werk gereden in full Eco-Mode. Ginds aangekomen bleef er nog 56km over op de teller - niet genoeg dus.

Geen nood in de Carrefour in de buurt staan er gratis laadpalen. 's middags richting carrefour. Laden kon ik echter niet. Na een telefoon naar het nummer op de palen, verneem ik dat ze een maand geleden overgeschakeld zijn van een gratis business model naar een abonnee business model. Dit alhoewel ze op de verschillende kaarten die op het internet rondslingeren nog steeds als gratis geadverteerd worden.

Volgend station dan maar : Total tankstation aan de Autostrade. Na rondgekeken te hebben toch maar even naar binnen gegaan. Neen meneer, wij hebben geen electrische oplaadpaal ....
Wat melden die websites dan allemaal ??

Volgend station : de Ikea. Hier netjes zoals aangegeven een oplaadpaal gevonden, en tijdens het opladen, in hun restaurant kunnen dineren. Valt goed mee.
Na de lunch van 45min, had ik exact 19km extra bereik getankt. Met mijn zoektocht naar een oplaadpunt betekende dit dat ik 64km bereik had om nog terug thuis te geraken.

's avonds terug richting huis, de laatste 10 km (nog steeds zonder airco) met de billen dicht geknepen gereden omdat de bereikteller '--' aangaf als bereik.

Reken hierbij dat Nissan de batterijen enkel vervangt als deze maar aan 70% van zijn capaciteit zitten. Dan blijft er van de aangekondigde 200km bereik nog ongeveer 80km (114*70%) over in niet ideale omstandigheden. En dit zonder enige vorm van comfort (0°c in de wagen is echt wel kou), en zonder buffer bij eventuele file/problemen.

Dus ik sla nog een generatie over. De batterijen moeten beter, hoger effectief bereik, en het laadnetwerk moet serieus aangepast worden.

Door Tweakers user LordSinclair, donderdag 12 mei 2016 09:53

xmen schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 09:34:
6.30u 's morgens in januari dus donker en koud (+- 0°C). De lichten van de auto moeten dus aan. Van de 120km bereik blijven er maar 114 meer over. Zetten ik de airco aan, wordt dit plots een pak minder.
Airco? Je vond 0°C nog niet koud genoeg? Je bedoeld de verwarming waarschijnlijk ;)

Door Tweakers user AutCha, donderdag 12 mei 2016 10:13

LordSinclair schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 08:13:
Dat elektrisch rijden de toekomst is ben ik met je eens, ik denk alleen dat de weg die nu ingeslagen is niet te toekomst is. Voor het maken van accu's zijn een hoop zeldzame grondstoffen nodig. Dat heeft ook een grote impact op het milieu. Ook moeten de accu's goed gerecycled worden aan het einde van de levensduur.
Ik ben erg benieuwd naar een stuk over de accu's en hun impact op het milieu.
Ik denk dat je zeldzame aarde/aardmetalen bedoeld? De naam is niet wat het lijkt namelijk
Uit wikipedia:
De naam is een vertaling van het Franse terre, dat vroeger echter ook oxide kon betekenen. Omdat men in het begin van de 19e eeuw aannam dat deze elementen relatief zeldzaam waren ontstond de naam zeldzame aarden. Tegenwoordig is echter bekend dat de meeste zeldzame aarden allesbehalve zeldzaam zijn.
Deze stoffen worden niet alleen in de accu's verwerkt, maar ook in de elektromotoren en overige elektronica binnen een EV.

Er kleven wel geopolitieke belangen aan, en ook de winning ervan is niet altijd even schoon als je niet uitkijkt (dat gaat ook beide op voor fossiele brandstoffen). Gelukkig zijn deze stoffen wel erg goed te recyclen uit gebruikte accu's en elektronica.

Door Tweakers user xmen, donderdag 12 mei 2016 15:34

LordSinclair schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 09:53:
[...]

Airco? Je vond 0°C nog niet koud genoeg? Je bedoeld de verwarming waarschijnlijk ;)
Airco gebruik ik meestal in de zin van 'klimaatregeling', dus als het nu warmer of kouder moet -> zelfde woord.

Door Tweakers user xFeverr, donderdag 12 mei 2016 16:04

xmen schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 15:34:
[...]


Airco gebruik ik meestal in de zin van 'klimaatregeling', dus als het nu warmer of kouder moet -> zelfde woord.
Nog nooit gehoord dat iemand het woord airco gebruikte voor de verwarming. En anders ben ik een klootzak, want dan had ik waarschijnlijk ook daadwerkelijk de airco aangezet.

Door Tweakers user SinergyX, donderdag 12 mei 2016 16:05

onok schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 19:19:
Ik heb nergens gezegd dat een Model S goedkoop is :P Maar vergeet niet dat de Model S een premium sedan is (denk Audio A8). Als je denkt dat de prijzen zo hoog blijven, ben je echt naïef. Ik zou zeggen volg ons kanaal en laat je informeren :)
Dat heeft bar weinig met naïviteit te maken, dat is puur kijkend naar niet-lease rijdend Nederland. Als je kijkt naar de meldingen dit jaar, X5, Q7, Fusion PHEV, XC90, Sonata, dat zijn geen 'klootjesvolk' auto's. De andere kant heb je enkel die 'lieve leuke kleine grappig gezinsapparaten', waar de goedkopere (of goedkoopste) de leaf is vanaf 25k. Zelfs een freaking smart, 23k voor zo'n opvouw invalide bak.

Nogmaals, ik wacht fijn het breekpunt af, maar zelfs met mijn WRX is dat nog ver te zoeken om te overwegen zo'n ding aan te schaffen.

Door Tweakers user RoofTurkey, donderdag 12 mei 2016 17:02

SinergyX schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 16:05:
[...]

Dat heeft bar weinig met naïviteit te maken, dat is puur kijkend naar niet-lease rijdend Nederland. Als je kijkt naar de meldingen dit jaar, X5, Q7, Fusion PHEV, XC90, Sonata, dat zijn geen 'klootjesvolk' auto's. De andere kant heb je enkel die 'lieve leuke kleine grappig gezinsapparaten', waar de goedkopere (of goedkoopste) de leaf is vanaf 25k. Zelfs een freaking smart, 23k voor zo'n opvouw invalide bak.

Nogmaals, ik wacht fijn het breekpunt af, maar zelfs met mijn WRX is dat nog ver te zoeken om te overwegen zo'n ding aan te schaffen.
Een Leaf private lease'en is volgens mij zo'n 400 euro/maand (misschien zelfs minder) als je flink wat kilometers maakt (20.000/jaar) via de ANWB. Voor dat geld kun je maar weinig ICE auto's zoveel kilometer rijden, om maar te zwijgen over het feit dat je in een gloednieuwe (op meerdere manieren :9 ) auto rijdt. Natuurlijk moet je even wennen en het is inderdaad niet super snel, maar er zijn ook genoeg voordelen te noemen waaronder de enorme rust die het geeft en het gemak van thuis kunnen 'tanken'.

Oftewel, het breekpunt is al geweest. Het is nu alleen de vraag wanneer (niet of, vind ik althans) men de nadelen gaat accepteren en de voordelen gaat omarmen.

Door Tweakers user LordSinclair, vrijdag 13 mei 2016 08:57

RoofTurkey schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 17:02:
[...] het gemak van thuis kunnen 'tanken'.

Oftewel, het breekpunt is al geweest. Het is nu alleen de vraag wanneer (niet of, vind ik althans) men de nadelen gaat accepteren en de voordelen gaat omarmen.
Het gemak van thuis opladen houdt voor mij in dat ik vanaf mijn flat 30 meter kabel naar beneden moet werpen om over de openbare stoep naar mijn openbare parkeerplek te gaan om mijn auto op te laden. Dit elke dag weer. Ipv 1x per 1,5 week 5 minuten langs de weg stil te staan om de auto te vullen.

Door Tweakers user Punkrocker, vrijdag 13 mei 2016 10:33

Rimmer: Step up to Red Alert!
Kryten: Sir, are you absolutely sure? It does mean changing the bulb.
:+

Gaaf dat Robert Llewellyn dit nu doet!

Ik ga je blog (en filmpjes) volgen. Succes!

Reageren is niet meer mogelijk