Full Electric: we komen langzaam op gang

Door onok op woensdag 11 oktober 2017 21:06 - Reacties (5)
Categorie: Duurzaam / EV, Views: 3.725

Inmiddels alweer anderhalf jaar geleden begon ik met 2 vrienden een Youtube serie over elektrisch rijden en duurzame energie. Dit is de 3e blog die ik schrijf over onze ervaringen.
Deel 1 vind je hier en deel 2 hier.

Op moment van schrijven hebben we 7 afleveringen gemaakt. En daarmee laat ik meteen zien dat ik vooral verkeerd ingeschat heb hoeveel tijd het kost om een goede video te maken. Terugkijkend op de eerste 18 maanden is dat eigenlijk toch wel de belangrijkste realisatie geweest. Verder ben ik eigenlijk best tevreden over de video's die we nu hebben gemaakt. Vergeet niet, we zijn eigenlijk allemaal amateurs, alleen Mark is afgestudeerd audiotechnicus. Hij zorgt er dan ook voor dat onze video's goed klinken, en vanaf de 3e aflevering hebben we ook goede microfoons. Het camerawerk doen Thijs en ik samen, Thijs en ik presenteren om-en-om of samen, en ik doe de montage. Thijs heeft verder best veel contacten vanwege zijn functie bij Elaad.nl. De montage gaat prima, maar ik ben er zoals gezegd wel veel tijd mee kwijt. Om er wat handiger in te worden, ben ik vandaag gestart met een account op Skillshare (<= deze link levert mij een gratis maand op, waarvoor dank ;) ). Daar vond ik allerlei courses over het maken van video's, zowel cameratips als editing.

Op de microfoons van Mark na gebruiken we alleen maar eenvoudige consumentenapparatuur: 2 Sony compactcamera's, een Gopro hero session 4, een Guardo (goedkope China actioncam) en soms zelfs onze telefoon. Verder hebben we wat van die zuignapjes gekocht (zodat we de camera's in de auto kunnen ophangen), hebben we 2 eenvoudige camera statieven, en Thijs heeft recentelijk ook een camera drone gekocht. De eerste beelden daarvan zie je in de laatste aflevering (de Renault Zoe). Daar gaan we nog wel meer mee doen, maar Thijs heeft nog niet zoveel vlieguurtjes, dus die moet ook nog ff oefenen ;)

Hoe loopt het met de views? Het loopt nog niet echt storm, maar de eerste 5000 zijn binnen. Het ligt bij ons heel duidelijk aan het gebrek aan content. Ik vind het niet zo erg, we doen het vooral voor de lol en in de tijd die we over hebben. Gezien de baby-boom die momenteel in onze vriendengroep gaande is, verwacht ik voorlopig geen toename in het aantal video's. Wel denken we nog steeds na over een soort nieuws-bulletin. Zeker gezien de enorme toename aan EV-nieuws tegenwoordig is dit onze grootste kanshebber. Verder focussen we eigenlijk helemaal niet zo op de views, we vinden het maken van kwalitatief goede content veel belangrijker.

In de zomer hebben we voor het eerst 2 video's gemaakt op 1 dag. Hier hebben we een boel van geleerd, en ook dit hadden we toch weer flink onderschat. We hadden gedacht aan extra geheugenkaartjes en powerbanks, maar toch ging het bijna mis. Uiteindelijk ben ik wel heel erg tevreden over het resultaat van deze video's: de Volkswagen E-Up en de Huyndai Ionic Electric.

In de laatste aflevering bespreken we de Renault Zoe:De meeste reacties die we krijgen zijn erg positief. Kritiek is er ook, maar meestal is het wel gezonde, opbouwende kritiek waar we iets mee kunnen. Zo kregen we te horen dat de Renault Zoe video wel erg op een verkooppraatje leek. Tja, is wat voor te zeggen. Was niet de bedoeling, gaan we de volgende keer op letten. Verder wil ik graag onze intro een keer opfrissen, een gimbal kopen (ja, ik las de tweakers review en ik dacht: hebb0n!) en gaan we meer shots van de auto's maken ipv. onszelf. Ook moet onze content wat pittiger worden: wat meer humor, maar ook wat meer kritiek. Tips zijn welkom, en zoals altijd, vergeet niet braaf te abonneren ;)

Volgende: FullElectric: Een jaar verder 05-'17 FullElectric: Een jaar verder

ReactiesDoor Tweakers user Releases, donderdag 12 oktober 2017 13:55

Zeker leuk om te kijken! Allicht wat meer ingaan op de rij-eigenschappen? Hoe rijd hij, zwingt die erg in de bochten of juist heel strak? Voeld het loch aan of juist niet?
Newsbulletin zijn ook zeker een leuk dingetje, nieuwe technologien doornemen aan tafel. Misschien met een gast spreker tussendoor via een skype call?

Door Tweakers user Tubby, vrijdag 13 oktober 2017 09:13

Koel!, goed initiatief, ben zelf sinds anderhalf jaar e-Up rijder en een maat van mij rijdt een Mercedes B-class elektrisch en een andere heeft laatst een Smart ForFour elektrisch besteld.

Langzaam maar zeker begint de adoptie zeker wel te komen :)

Door Tweakers user WP_Pj, vrijdag 13 oktober 2017 11:38

Leuk bezig!
Hopelijk komen de grotere actieradia er ook aan. 600 echte kilometers is wel een must eigenlijk, gezien de lange ritten die ik rij. En een auto die wat groter is (D-segment).

Wat vaak jammer is, zijn de rijeigenschappen van elektrowagens. Meestal laten die juist te wensen over, lekker snel optrekken, maar dan houdt het op. Veergedrag en stuurgedrag is ook belangrijk als je een beetje contact met de weg wilt houden.

Ik wil wel elektrisch rijden, maar de mogelijkheid is er helaas nog niet voor, ook budgettair gezien is het problematisch. Een elektrowagen is toch stukken duurder dan een auto met ICE.

Door Tweakers user deadmeatsubs, zaterdag 14 oktober 2017 01:57

Uit de video's blijkt terecht: het draait allemaal om de actieradius. Ik heb zelf wat ervaring met de Nissan Leaf en ben sindsdien fan van elektrisch. In de winter nam alleen de actieradius dramatisch af.

We willen natuurlijk allemaal de Tesla zien. F*** the budget! :)

Reageren is niet meer mogelijk