Na 5 jaar terug op Dreamhack

Door onok op vrijdag 23 november 2012 12:45 - Reacties (9)
Categorie: Games, Views: 4.820

Wat is Dreamhack
Om te beginnen maar even voor degenen die niet weten wat Dreamhack is: Dreamhack is kortgezegd de grootste LAN-party ter wereld, en wordt 2 keer per jaar gehouden in Zweden. Waar in Nederland de grootste LAN-party ooit bleef steken op bijna 2500 man (als je events als HAL meetelt is het iets meer, maar dat vind ik niet echt een LAN-party), heeft Dreamhack het wereldrecord in handen van maarliefst ruim 13.000 "connected devices". Hoeveel deelnemers er inmiddels exact zijn weet ik eigenlijk niet precies.

Van toen naar nu
Ik ben voor het eerst naar Dreamhack geweest in 2004. Het was toen nog een stukje kleiner: ze verbraken dat jaar hun eigen wereldrecord met ruim 6000 deelnemers.

In 2007 werd voor de eerste keer in Nederland Pack4Dreamhack georganiseerd. Pack4dreamhack is in feite een gesponsorde bustrip naar Dreamhack. Danzij sponsoren als Intel en Logitech hoeven deelnemers alleen maar toegang voor Dreamhack zelf te betalen, de busreis krijgen de deelnemers bijna geheel gratis. In ruil hiervoor wordt er van je verwacht dat je wat promotie maakt door weblogs, social media sharing, en natuurlijk het dragen van het Pack4Dreamhack T-shirt of sweatshirt/hoodie waar de sponsoren op staan. Een uitstekende deal als je het mij vraagt.

In 2007 was ik er dus ook bij. De groep bestond toen nog uit bijna 20 man. Met 2 busjes gingen we op pad. Dreamhack was toen alweer flink gegroeid. Het aantal deelnemers was gestegen naar 10.000. Het begon ook steeds meer te worden dan alleen maar een LAN-party. Zo was er een flinke expo / beurs gedeelte bijgekomen, een beetje zoals de game expo die je vroeger op de HCC dagen had. Ook zijn er diverse optredens en shows.

Inmiddels zijn we dus 5 jaar verder. Pack4Dreamhack werd alweer voor de 10e keer georganiseerd, en ik vond het hoog tijd om weer eens een keer mee te gaan :) De groep is inmiddels gegroeid naar 80 man en de 2 busjes zijn ingeruild door een grote dubbeldecks toeringcar met chauffeur. We hoeven dus ook niet meer zelf te rijden ;)

Voor je beeldvorming
Hoe ziet Dreamhack er nou precies uit? In beginsel is het gewoon een LANparty zoals we die hier in Nederland ook kennen. Iedereen die dat wil kan zich aanmelden. Je neemt je eigen PC mee en sluit deze aan op het netwerk van Dreamhack. Het gaat 24 uur per dag door en als je je eigen slaapspullen (luchtbed/matje, slaapzak) meeneemt kun je slapen in de slaapzaal. Het event duurt 3 hele dagen; van donderdagochtend tot zondagochtend.

Er zijn natuurlijk wel veel verschillen. Ten eerste is er de krappe tafelruimte. Om het grote aantal deelnemers te realiseren, zit je hier heel erg hutje-mutje (of voor de positivo's: lekker knus ;)). Op een gemiddelde LAN in Nederland heb je 1 meter tafelruimte. Hier is dat 80 cm, en de tafelrijen staan ook dichter op elkaar. Ook hebben ze geen echte tafels, het zijn europallets met planken erop. Het resultaat is dat je eigenlijk veel te laag zit omdat de tafel te hoog is. Je mag wel je eigen bureaustoel meenemen, maar dat is niet echt een optie als je met 80 man in een bus moet. Verder is het vrijwel continu behoorlijk lawaaierig, zeker in hal D.

Over de hallen gesproken. Het gebouw waar Dreamhack in gehouden word, is een soort Jaarbeurs (Utrecht) achtig complex. Er zijn 4 grote hallen aanwezig, en een aantal kleinere. Hal D is de grootste. Dreamhack is veel te groot om alle deelnemers in 1 hal te laten zitten. Zelfs in 2004 waren er al 2 hallen in gebruik. In 2007 was het hele complex al in gebruik, en dit jaar is er zelfs een groot stuk bijgebouwd, speciaal voor Dreamhack.

Hal A is de slaapzaal, Hal B, C en D zijn LAN-party hallen. Een groot gedeelte van hal B is ook de beurs/expo. Hal D is de grootste hal (ca. 5000 plaatsen) waar ook de "mainstage" staat. Zoals gezegd worden er ook optredens en shows gegeven op Dreamhack. Die vinden allemaal plaats in hal D. Dit is dus ook de lawaaierigste hal op Dreamhack. Het volume tijdens de optredens is namelijk aanzienlijk :P De meeste panorama foto's die je van Dreamhack ziet zijn van hal D. Dat komt doordat dit de grootste en mooiste hal is, en er bovendien tribunes aan de zijkant zijn waarvan je die mooie foto's kunt maken ;)

Wij zitten in hal B. Hier is het een stuk rustiger (maar nog steeds vrij druk), en er hangen enkele grote schermen waar alles wat er in hal D gebeurd live gevolgd kan worden. De game expo/beurs is ook in hal B. Hier staan onder andere Logitech, Asus, Telia, het zweedse leger, Coca Cola en nog veel meer. Hal C tenslotte is de die-hard gamehal. Hier is het vrijwel helemaal stil, en is dus de ideale plek voor pro-gamers. Hier zitten ergens rond de 2000 man. Hier worden ook diverse tournaments gehouden, waarbij prijzen te winnen zijn die net ff iets verdergaan dan alleen een moederbordje.

Verder zijn er nog ruimtes waar bijvoorbeeld wedstrijden te volgen zijn. Ook worden er diverse demonstraties gegeven over van alles. Zo zijn er "bekende" pro-gamers die vertellen hoe het toch komt dat ze zo goed zijn. Best grappig om te zien.

Er is 1 grote arena waar de finales te zien zijn van de game tournooien. Dit is zo'n grote happening, dat je er aparte tickets voor moet kopen. Bizar toch? :P Er is plaats voor een paar duizend man. Dankzij onze sponsoren hebben wij er ook tickets voor. Morgen worden de finales gespeeld, dus ik ben benieuwd.

Techniek
De techniek die hier op Dreamhack gebruikt wordt is te waanzinnig voor woorden. Om te beginnen het internet. Waar je in Nederland op een LANparty een kabel of ADSL lijntje (of als je geluk hebt glasvezel) met alle deelnemers moet delen, is er op Dreamhack voor iedere deelnemer een volledige 100mbit internetverbinding beschikbaar. Ik weet niet wat de totale uplink capaciteit dit jaar is, maar het is meer dan 100 Gbit/s. Er zijn ook Gbit plaatsen te verkrijgen, maar hier moet je extra voor betalen. Maar dat betekend wel dat je dus een volledige 1000/1000 mbit internet verbinding hebt.

Dan is er de mainstage. Zoals eerder verteld zijn er diverse optredens en shows. Het podium dat hiervoor opgebouwd is, is groter dan ik op sommige dancefeesten in Nederland heb gezien, inclusief een dikke geluidsetup waar Emporium nog iets van kan leren, een dozijn lasers en een gigantische lichtshow. Alle camera's en beamerschermen (stuk of 20 op het hele event) zijn full-HD en van topkwaliteit. De meeste optredens zijn live op Youtube te volgen in full HD. Zelfs de airco is bijzonder, waardoor de temperatuur (tenminste hier in hal B, in hal D is het wel wat warmer) zeer aangenaam is. Het gebouw wordt op temperatuur gehouden door koelwater afkomstig van een vlakbij en iets hoger gelegen meer. Hierdoor is de koeling zeer energiezuinig.

LAN-party of Hardstyle feest?
Gisteravond stond er hollands glorie op de mainstage, namelijk Headhunterz. De toeloop was enorm, en hal D veranderde in een dik hardstyle feestje, compleet met lasers en een lichtshow die net niet het niveau heeft van Qlimax, maar er dicht in de buurt zit. Je kunt je afvragen wat zoiets op een LANparty doet. En dat deed ik dus ook, maar het was best leuk om te zien en de sfeer was uitstekend. De dikke bassen waren tot ver buiten hal D te voelen. Al met al best aangenaam dus ;)
Maar het blijft vreemd om te zien: Je kijk naar voren en je ziet Headhunters met een dikke show, een dikke stuiterende menigte (ca 1000 man) ervoor, en vervolgens kijk je opzij en je ziet iemand een potje Starcraft spelen. Weird. Die jongen hoort echt niks van z'n spelletje, hoe goed je headset ook is ;)


Verslag van onze trip naar Dreamhack in 2004 (30 mins)Pack4Dreamhack Winter2012 opening MovieHeadhunterz @ Dreamhack winter 2012


Heel veel foto's: https://www.facebook.com/Pack4DreamHack/photos_stream

Volgende: Kijkje in een wijkcentrale van reggefiber 04-'14 Kijkje in een wijkcentrale van reggefiber
Volgende: Howto: Infinite scroll in Jquery 10-'12 Howto: Infinite scroll in Jquery

Reacties


Door Tweakers user S401, vrijdag 23 november 2012 16:25

Leuk geschreven! En ik zag een kleine spelfout, het is Qlimax ipv Climax.

En grappig om te zien dat ze op een heel anders manier los gaan.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 november 2012 17:09]


Door Tweakers user Jeroenneman, vrijdag 23 november 2012 18:32

Imho juist een van de redenen om dit te skippen. Echt, mensen zeuren wel eens dat muziek steeds slechter wordt, en normaal spreek ik dat tegen, maar hardstyle kun je gewoon geen muziek meer noemen.

Door Tweakers user onok, vrijdag 23 november 2012 18:47

Je hoeft er natuurlijk niet naar te kijken :) Als je de shows niet zo interessant vind kun je altijd in een andere hal gaan zitten.

Door Tweakers user DGTL_Magician, vrijdag 23 november 2012 20:14

Jeroenneman schreef op vrijdag 23 november 2012 @ 18:32:
Imho juist een van de redenen om dit te skippen. Echt, mensen zeuren wel eens dat muziek steeds slechter wordt, en normaal spreek ik dat tegen, maar hardstyle kun je gewoon geen muziek meer noemen.
Dus omdat jij er niet van houd kun je dat geen muziek noemen? Lekker kortzichtig. :-)

Door Tweakers user KnoxNL, zaterdag 24 november 2012 09:56

de muziek zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [myˈzik] bewuste ordening van klanken die met instrumenten of je stem worden voortgebracht Voorbeelden: `naar mooie, rustige muziek luisteren`, `samen muziek maken`, `volksmuziek` ...

Als je dus elektronica als instrument beschouwd kun je het muziek noemen ja.

Verder leuk geschreven stuk, maar voor mij te massaal denk ik zo.

Door Tweakers user Timons106, zaterdag 24 november 2012 10:36

Inderdaad leuk geschreven, ik heb nu gelijk een goede indruk van Dreamhack.
Ik hoop er zelf ook ooit nog eens heen te gaan :).

Door Tweakers user NightOwlNL, zaterdag 24 november 2012 10:50

gave filmpjes en leuk geschreven blog onok :) heb weer erg zitten genieten van het oude filmpje en je hebt t voor elkaar gekregen met t headhunterz filmpje om zelfs de bassen goed genoeg over te laten komen, dat de ramen hier stonden te trillen

in hal D moet dat niet te doen geweest zijn als gamer, als we dus die kant uitgaan, eindelijk een goede reden om niet in hal D te willen zitten

het viel me in andere filmpjes op, dat ze dit jaar douches hebben, die heb ik in 2004 en 2007 nooit gezien laat staan kunnen vinden

Tenslotte nog een klein foutje, in 2007 hadden we ook een saab mee, we waren toen dus met een saab, een renault traffic (verlengd en verhoogd, dubbele cabine, en min of meer pornonavigatie) en een niet vooruit te branden ford transit

nu ik alles weer zo zie via webcam en chat en de beelden en blogs op de diverse sites, wil ik weer naar zweden, zodat ik mn vriendin kan laten meemaken hoe dreamhack is (ja ze houd van lan's, wat zeg ik, ik heb haar ooit leren kennen op campzone :) )

Door Tweakers user NightOwlNL, zaterdag 24 november 2012 21:25

Jeroenneman schreef op vrijdag 23 november 2012 @ 18:32:
Imho juist een van de redenen om dit te skippen. Echt, mensen zeuren wel eens dat muziek steeds slechter wordt, en normaal spreek ik dat tegen, maar hardstyle kun je gewoon geen muziek meer noemen.
Muziek is niet te definiŽren als goed of slecht, enkel als wel of niet je smaak. Laten ze daar nu net over zeggen, over smaak valt niet te twisten...

Door Tweakers user bogy, zondag 25 november 2012 00:29

Jeroenneman schreef op vrijdag 23 november 2012 @ 18:32:
Imho juist een van de redenen om dit te skippen. Echt, mensen zeuren wel eens dat muziek steeds slechter wordt, en normaal spreek ik dat tegen, maar hardstyle kun je gewoon geen muziek meer noemen.
aaah, een echte dubstep fan :)

Reageren is niet meer mogelijk