Een van mijn hobbies is Home-cinema. Ik heb in de woonkamer al een nette setup staan met een 50" plasma, daarnaast ben ik bezig met het bouwen van een deticated HT ruimte. Alles over domotica stop ik ook hierin.

Poster met led verlichting

Door onok op zaterdag 16 april 2016 21:58 - Reacties (11)
Categorie: Domotica en Home-cinema, Views: 4.883

Die-hard tweakbloggers kennen vast het de blog van Roy Korpel. Deze photoshop wizzard post af en toe time lapse filmpjes van de meest briljante foto manipulaties en animaties. Een paar maanden geleden poste hij deze: een prachtige scene van een space shuttle die klaarstaat voor lancering op Cape Canaveral, maar de lancering is nooit doorgegaan door een niet nader gespecificeerde apocalyptische ramp.

Ik was als liefhebber van Nasa en ruimtevaart erg onder de indruk, en vroeg Roy of ik een poster kon bestellen. Dit was geen probleem en een weekje later had ik een mooie, 100x70 cm poster in huis. Ik beloofde Roy een foto zodra ik m had hangen. Ik bedacht me echter dat ik niet echt nagedacht had over een ophang systeem, en door druk druk druk (je kent het wel) bleef de poster een tijdje opgerold in de doos liggen.

Ik had de doos wel express in het zicht laten liggen, om te voorkomen dat ik m helemaal zou vergeten :P Door wat inspiratie op Youtube kreeg ik het idee om de poster op een paneel te maken met led verlichting er omheen.

Vandaag ben ik aan de slag gegaan, en het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf :)

Stukkie hout met poster
Led strip erop geplakt
Led strip
Poster aan muur, met flits
Poster aan muur, zonder flits
Overzicht, keuken, ledstrip uit
Overzicht keuken, ledstrip aan

Nogmaals bedankt Roy voor de mooie poster :)

De verlichting kan ik overigens met wifi schakelen, hiervoor heb ik Quinled gebruikt van Quindor, ook een mede-tweaker die net als ik graag met domotica knutselt. Hij is af en toe actief in het Grote ESP topic en heeft daar zijn ontwerp gepresenteerd en verfijnt.
Echt een echt Tweakers-united projectje dus ;)

Official 7" Raspberry pi display unboxing en mini-review

Door onok op dinsdag 22 september 2015 17:42 - Reacties (9)
Categorie: Domotica en Home-cinema, Views: 5.755

Voor een domotica project heb ik recentelijk de nieuwe Raspberry pi display gekocht.

(zie nieuws: Raspberry Pi krijgt officieel 7"-touchscreen)

Ik ben nog wel van plan om een uitgebreider over het project te bloggen, maar nu nu houd ik het even kort en puur over het scherm zelf.

Het bestelling ging vrij gemakkelijk, ik heb dit gedaan bij Swag, de winkel die in het originele Raspberry pi artikel stond. Het is een Engelse winkel, en na het afrekenen van 52 pond incl. verzenden (75 euro), duurde het ongeveer een week voordat ik het scherm in huis had.

De inhoud van de doos is als volgt:

http://static.tweakers.net/ext/f/GB1uGeyr5O5kFJtG8hxtcm4e/medium.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/vZKna2rEFUQKI21SoMzCDw2L/medium.jpg

Het scherm aansluiten was peanuts, als je deze build instructies volgt:
https://cdn.shopify.com/s....jpg?14903340043104331728

Als alles in elkaar zit, heb je dit:

http://static.tweakers.net/ext/f/xNVRaO9xsIYx7CqpxzEYCOTX/medium.jpg

http://static.tweakers.net/ext/f/VxlMfTrSzWvjdcy2mFsK4IQw/medium.jpg

Een van de voordelen van dit scherm t.o.z. van bestaande displays voor de Pi is dat dit scherm op 5 volt en dus zonder losse voeding werkt, en dat de drivers included zijn in raspbian. Even een update draaien van het systeem is voldoende om het touch gedeelde van het scherm aan de praat te krijgen, en het display zelf werkte al meteen vanaf de eerste boot.

In eerste instantie was ik niet echt onder de indruk van de kijkhoeken van het scherm, maar een korte search leerde mij dat het beeld in eerste instantie op z'n kop zit. Na een firmware update is het scherm omgedraaid. De kijkhoek van beneden naar boven is blijkbaar beter dan van boven naar beneden (ofzo :+) want de kijkhoeken zijn nu prima. Ook ben ik wel te spreken over de helderheid en kleuren van het scherm. De resolutie (800x480) is natuurlijk niet zo heel hoog, maar het viel me eigenlijk behoorlijk mee hoe weinig je daar van merkt. Bij mij hangt het scherm inmiddels al aan de muur, en ik moet zeggen dat het er erg goed uit ziet.

De helderheid van het scherm is op dit moment nog niet in te stellen, maar er is hiervoor een driver update beloofd. Als die klaar is, kan ik zelf softwarematig de helderheid aanpassen (bijvoorbeeld in combinatie met een lichtsensor, motion sensor, etc)

Het stroomverbruik is ook prima, de hele setup (dus incl. Pi en, in mijn geval een temp. sensor en relay) verbruikt 5 Watt. Ik heb het scherm gewoon via 2 gpio pinnen van stroom voorzien, maar ook voeding dmv. micro usb is mogelijk.

Al met al ben ik tot nu toe erg tevreden :)